Pénzügy

Kapósabbak lettek a panelok Budán

A budai ingatlanpiacon komoly mozgást figyeltek meg az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban, ahogy az jellemző volt egész Budapesten. Azt is eláruljuk, mit keresnek itt leginkább a lakásvásárlók.

Ha az ingatlanpiaci változásokat nézzük, nem különbözött a budai helyzet az általánostól. Ott is főleg a panellakásokat keresték a vásárlók, melyekből sok van a III. és XI. kerületben – írta a Balla Ingatlanirodák elemzésében, amelyben közelebbről is megvizsgálta ezt a piacot.

Albérleti para

Kapósabbak lettek

Egyértelműen a panelok iránti kereslet nőtt meg a két nagy budai kerületben, Óbudán és Újbudán – állapították meg. Nagy Csaba, a XI. kerületi iroda vezetője szerint az eddig is népszerű panellakások iránt határozottan erősödött az érdeklődés. Egyetértett vele Nagy Andrea, a III. kerületi vezetője, de ő azt is megjegyezte, hogy a paneleken kívül a téglalakások felé is megélénkült a kereslet, elsősorban persze a 20 millió forintos értékhatárig. De tapasztaltak némi mozgást az ennél magasabb árkategóriákban is, egészen 60 millió forintig.

A szocpolból

Az egyedi fűtésmérős és a panelprogramos az igazi

Miközben mindkét kerületben megtalálható az ingatlanpiac szinte teljes választéka a legolcsóbb panelektől a luxusvillákig, a szakértők szavai azt mondják, továbbra is a kis- és közepes méretű lakások a legkeresettebbek: Nagy Csaba szerint a XI. kerületben a 40-60 négyzetméteres, másfél-háromszobás, nappali plusz hálós, illetve nappali plusz két hálószobás panellakásokat keresik, 13-15 millió forintig. A téglalakásoknál ugyanezen elosztással 20 millió forint a lélektani határ.

Nagy Andrea szavaiból hasonló helyzet rajzolódott ki a III. kerületben, ahol az 50-70 négyzetméteres panel a favorit. Azonban ő annyiban árnyalta a képet, hogy még mindig a panelprogram keretében felújított, egyedi fűtésmérős, új nyílászárós lakásokra vadásznak leginkább a vevők.

A megugrott kereslet miatt figyelhető meg az a jelenség, hogy a XI. kerületben ebben a szegmensben már hiány alakult ki, vagyis a korábban jellemző kínálati piac keresletivé alakult – jegyezte meg Nagy Csaba, aki azt is hozzátette, hogy a legkedveltebbek a csendes, mégis frekventált helyen lévő, világos, emeleti, erkélyes, különnyíló szobás lakások – természetesen a már említett méret és szobaszám mellett.

A mamahotelt

Még mindig csökkennek az árak?

Ebből is következik, hogy a korábbi években sláger-kategóriának számító garzonok iránt csekélyebb a kereslet, hiszen egy kisebb összeggel megtoldva a vételárat, már egy jóval praktikusabb másfélszobás lakás vásárolható.

Nagy Andrea szerint ugyanakkor az utóbbi időben a III. kerületben fokozódó érdeklődést lehet érezni a nagyobb, polgári lakások iránt is. A XI. kerületben családi házakra, sor- és ikerházakra 100-120 négyzetméterig érdeklődnek a vevők. Ezeknél is fontos a lokáció, a duplakomfort, előny a garázs vagy a gépkocsibeálló, és persze alapvető követelmény, hogy a nappalihoz három-négy hálószoba tartozzon. 40 millióig bezárólag van erre a kategóriára kereslet, de a nagy választék miatt továbbra is csökkennek az árak, bár minimális mértékben – tette hozzá a XI. kerületi iroda vezetője.

Aduász

Ennyiért kelnek el

Mindezek hatására tapasztalataik szerint a következő árak alakultak ki a két budai kerületben. A III. kerületben a panelek 200-240 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a XI. kerületben 250 ezer forintra teszi az átlagárat az ingatlanközvetítő.
A téglalakások pedig 280 ezer forintra mozdulnak a XI. kerületben, míg Óbudán Nagy Andrea 250-350 ezer forintos négyzetméterár-tartományt említett.

A kerületben természetesen megtalálhatók az újépítésű és újszerű ingatlanok is. Ezeknél a négyzetméterár 350-500 ezer forint között alakul, a XI. kerületben pedig 400 ezer forint környékéről indul. A sor-, iker- és családi házak négyzetméterára Nagy Csaba szerint 220 ezer forint körül alakul, míg Nagy Andrea szerint Óbudán állapottól függően 250 ezer forinttól indul.

Emellett akad néhány luxuskategóriás lakás is a III. kerületben, mint például La Siesta, Sun Palace vagy a Forest Hill lakópark, ahol négyzetméterenként 600-750 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok ingatlanaikért.

Ezeket a lakásokat kapkodták

Ennyiért kínálják most

Nézzük, ehhez képest mennyit szeretnének kapni a statisztika szerint a Költözzbe.hu-n megjelenő eladók a lakásukért. A III. kerületben átlagosan 351 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik meg a lakásokat, ezen belül Békásmegyeren a legolcsóbbak (200 ezer forint), a legdrágábbak pedig Testvérhegyen (525 ezer forint).

A XI. kerületben az átlagos eladói elvárás a lakásoknál 357 ezer forint, ezen belül Kelenföldön kérik a legmérsékeltebb árat (322 ezer forint), a másik véglet pedig Péterhegy (482 ezer forint). Íme a leginkább keresett másfél-két szobás lakásokból egy-egy példa.

Békásmegyeri kétszobás

Az eladó így jellemzi az 52 négyzetméteres, tízedik emeleti lakást, amit több mint egy éve árul: a hegy felőli oldalon, parkokkal övezett, tündéri utcában található, erkélyes, ablakos (napos) konyhás, egyedi mérésű távfűtéses, szépen felújított, új nyílászárókkal felszerelt (redőny, szúnyogháló, 12 ponton záródó biztonsági bejárati ajtó), nagyon barátságos, napfényes. A képek alapján ez nekünk is teljesen átjött.

 

Érdekes a lakás ártörténete: tavaly augusztusban 9,1 millió forintról indultak, aztán három lépésben lefaragtak az árból 1,3 millió forintot, és a 7,8 milliós kiírást tavaly november óta tartják. Így most 15 százalékkal olcsóbbak, mint amennyit a Békásmegyeren kínált többi lakásért átlagban kérnek.

Összehasonlításul: van még egy lakás ugyanennyiért, ugyanazon a környéken, de az 37 négyzetméteres és másfélszobás. Érdemes azt is megnézni, meg a további 236 darabot is.

Kelenföldi másfélszobás 

Amit a Balla Ingatlanirodák szakértője mondott, az tükröződik a Költözzbe.hu-n is: a harmadik kerületinél kevesebb, mindössze 102 darab kétszobás lakást kínálnak jelenleg a XI. kerületben. 

 

Az első találat csendes, zöld környéken, folyamatosan karbantartott, jó állapotú, jó lakóközösségű liftes panel házban, a harmadik emeleten található a leírás szerint. 33 nm-es, világos, jó beosztású, közepes állapotú, déli fekvésű, kellemes, otthonosként jellemzi még a tulaj. Egyedi mérők már vannak, panelprogram folyamatban. Befektetésre is alkalmasnak tartják. 

Még csak két hete árulják, egyelőre 31 százalékkal sárgábban, mint a kelemföldi árak, így jön ki a 9,9 millió forint.

És megnéztünk még egy kétszobás, 49 négyzetméterest is, ami 12,5 millióba kerül, Albetrfalván, hasonló jellemzőkkel. A kezdőképen ezt a lakást láthatta. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik