Pénzügy

Albérleti para: csak nehogy lecsapjon rá valaki!

Aki ma albérletet keres, annak azt mondják, nincs könnyű dolga. Erről panaszkodott egyik olvasónk is. A piacot ismerők szerint ennek megvan a pontos oka. De így is több ezer kiadó lakás vár bérlőre.

Egyik olvasónk (Roland) látta a Durván elszálltak az albérletárak című cikkünket, amiben azt is jeleztük, hogy ez nem véletlen. A mintegy 20 százalékos drágulás mögött az áll, hogy kínálati hiány alakult ki, aminek okaira is kitértünk.

Hiába keres, nem talál

Roland nem tudta megítélni, hogy drágábbak lettek-e az albérletek, mert csak nem olyan nagyon régen kezdett el keresni. Fiatal pasi létére szeretne mihamarabb a saját lábára állni, de a kezdeti lelkesedés után úgy látja, ez nem is lesz olyan egyszerű.

Már több mint egy hónapja keres lakást, Pesten, a belvárosban, de a hirdetések zöméről az derült ki, hogy már kiadták az ingatlanokat. Amit meg megnézett, és neki tetszett, az meg a kollegájának nem jött be. Mert közösen bérelnék a lakást, hogy egy főre olcsóbb legyen.

Ajánlottuk neki a Költözzbe.hu oldalt, ahol az ő általa keresett 60-90 ezer forintos kategóriában majdnem ezer kiadó bérlemény található a fővárosban. Igaz, ezek egy része iroda, de így is elég széles a választék. A hatodik kerületben, ami leginkább érdekelné a két költöző fiatalt, 42 kiadó ingatlan van az általuk megjelölt árkategóriában. Ebből ki is választottunk hármat, íme, és megkérdeztük, ő mit szólna hozzá.

Kétszobás 70 ezerért

Mivel ketten költöznének, gondoltuk, legalább ennyi szobára szükségük van. A 45 négyzetméteres harmadik emeleti lakás a Nyugati pályaudvar közelében van, ami a munkahelyük megközelítése miatt is jó lenne nekik. A hirdetést hétfőn tették fel, így esélyes, hogy még nem is stoppolta le senki.

A lakás egy háromemeletes épület földszintjén található, a tulajdonos szerint világos (ez a fotókról is látszik), és csendes (ez utóbbi fontos lehet, mert a fiúk éjszakai munkát találtak maguknak, tehát nappal alszanak). A képek azonban más szempontból nem túl ügyesek, hiszen szétdobált papírdobozok vannak a szobában. És nem derül ki, hogy a galériás lakásban hol vannak a szobák. A rezsiről és a kaucióról sem mond semmit a tulaj.

 

Roland azt mondta a lakásra, jónak tűnik, csak szegényes a leírása. Valószínű, hogy azért megnézik. Egyébként a lakás négyzetméterre nagyon jó árban van, kevesebb, mint feleannyit kér érte a kiadó, mint általában a kerületiek. De mint kiderült, a fiúk jobban szeretnének bútorozott lakást. Ilyet is néztünk.

Kétszobás 78 ezerért

Kicsivel nagyobb, 52 négyzetméteres ez a harmadik emeleti, Bajza utcai lakás. A fiúk szempontjából előnyös, hogy berendezett, gépesített, és a kiírás szerint azonnal költözhető. És még a rezsije is alacsony a tulajdonos szerint. Már négy hónapja fent van az oldalon, de elvileg még szabad. Négyzetméterára a kerületi kínálathoz képest szintén kifejezetten kedvező.

 

Roland örült, amikor látta, hogy mosógép is van a lakásban – ha ezt a kéglit megcsípnék, az ilyen szempontból is nagyon jó lenne – mondta. Itt is hiányolta azonban a részletesebb leírást, és azt, hogy nem tüntették fel a kauciót.

Másfél szobás 80 ezerért

Ennél a 47 négyzetméteres lakásnál úgy éreztük, a leírásra nem lehet panasza, hiszen viszonylag sok információt és fotót közölt a kiadó. Felújított, részben bútorozott, gépesített lakásról van szó, amelyet frissen festettek.

Bár az ingatlan másfél szobás (félszoba a nappaliból nyílik, elvileg függönnyel lehet elválasztani), de van hozzá egy minigaléria is, ahol szintén kialakítható egy hálószerűség, ahova akár kétszemélyes matrac is elfér – írja a tulaj. A közös költség 10 700 forint, de hogy a rezsi és a kaució mennyi lehet, az nem derül ki.

 

Rolandnak ez a lakás tetszett első pillantásra a legjobban. Azonban mikor jobban megnézte, akkor feltűnt neki, kettőjüknek nem feltétlenül optimális megoldás, mivel a képek alapján úgy tűnik, a galéria tulajdonképpen egyben van a másik szobával. Ők pedig szeretnének privát szférát is (ajtóval).

Így aztán tovább nézelődött az oldalon. Talált is olyan lakást, ami a leírás és a képek alapján teljesen megfelelhet nekik. De hogy melyik az a lakás, nem árulta el. Nehogy valaki lecsapjon rá!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik