Pénzügy

Tízezreket küldhetnek el a vasárnapi zárva tartás miatt

zöldséges (zöldséges, zöldség, gyümülcs, áru, piac, nyitvatartás,)
zöldséges (zöldséges, zöldség, gyümülcs, áru, piac, nyitvatartás,)

A KDNP a családok, alkalmazottak és kisvállalkozók érdekeit szem előtt tartva mondja azt ismét, hogy vasárnap a nagyobb boltoknak zárva kellene tartaniuk. Van azonban az éremnek egy másik oldala is.

Felmelegítené egy korábbi javaslatát a KDNP: azt szeretnék, hogy márciustól vasárnaponként ne nyithassanak ki a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek – értesült pár napja az mno.hu.

Kivételek azért lehetnek

Viszont például a pékáruboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok nyitva lehetnének vasárnap is, igaz, csak délig. Más típusú egységek pedig egy bizottságtól kérhetnék a vasárnapi nyitva tartásra engedélyt.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ezen kívül azt is előírnák, hogy a többi napon fő szabály szerint reggel hat és este tíz között lehessenek nyitva a boltok.

Egyedül a családi üzletek nyitva tartásába nem szólnának bele. Feltéve, ha ezek kis alapterületűek és az egyébként tiltott időszakokban az üzleteik tulajdonosai vagy családtagjaik dolgoznának. Vagyis alkalmazottak náluk sem vihetnék vasárnapot.

Legyen pihenőnap

A cél világos, el szeretnék érni, hogy a vasárnap valóban pihenőnap legyen, a családi együttlété, amit a vásárlás se kurtítson meg. És ne kelljen az üzletekben vasárnap dolgozniuk az alkalmazottaknak. Továbbá hogy ezzel is támogassák a kisvállalkozókat. Amit valahol el is lehet fogadni.

Csakhogy, mint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára mondta, van az éremnek egy másik oldala is.

Fotó: MTI/Beliczay László

Lehetnek negatív hatásai is

Vámos György szerint ugyanis a vasárnapi zárva tartás mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátását „eredményezné”. Ha pedig megszűnik ez a műszak, akkor megszűnik a vasárnapi pótlék is, ami fizetéscsökkenéshez vezethet.

Ezen kívül nem valószínű, hogy a kisboltok jobban járnának, mert aki vasárnap szeret vásárolni, az legfeljebb átteszi szombatra a dolgot. De nem valószínű, hogy a kisboltban fog helyett vasárnap nagybevásárolni – mondta. Utalt egyébként arra is, hogy felmérések szerint a magyarok igenis szeretik (majdnem 50 százalékban) a vasárnapi nyitva tartást.

Aztán Vámos szerint nem kizárt, hogy a határtól nem messze élők majd a túloldalra járnak át a hetedik napon soppingolni.

Azt is hozzátette, hogy ma sincs minden üzlet nyitva, tehát ha valaki nem szeretne vasárnap dolgozni, akkor választhat olyan helyet, ahol nem kell ezt vállalnia. És ma sem kötelező nyitva tartani, de mivel igény van rá, és verseny van, vannak üzletek, amelyek élnek a lehetőséggel. Megváltoztak ugyanis a vásárlói igények, és ehhez alkalmazkodtak a kereskedők.

Súlyos következményekkel járna a vasárnapi zárva tartás

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosítás. Ők is az azonnali elbocsátások említették első helyen. Meglátásuk szerint ha a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, akkor legalább 35 ezer munkavállaló válik feleslegessé.

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban – logisztika, üzemeltetés – dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene.

Diszkriminatív is

Szerintük a vasárnapi nyitva tartás megszűnésével további forgalomcsökkenés várható, és érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek is.

Az MBSZ diszkriminatívnak, működésképtelennek nevezte azt a félmegoldást, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás.
Mint írták, a vasárnapi zárva tartás ellentétes a kormány által meghirdetett munkahely-teremtési programmal is, ráadásul a piacok és egyéb vásárok nyitva tartását nem szabályozza a jelenlegi indítvány, ezzel pedig a feketegazdaság erősödne.

Az MBSZ adatai szerint

Az MBSZ adatai szerint
Jelenleg 59 600-an dolgoznak 7 540 olyan üzletben, amely bevásárlóközpontokban található. Ezen felül 53 ezren állnak alkalmazásban 2 650 hipermarketben lévő üzletben.

Vannak támogatóik

A KDNP közölte, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete támogatta kezdeményezésüket, amely szerintük “a többség elvárásainak megfelel a munkavállalói és a fogyasztói oldalról is”.

Pénteken délután a Kasz ennél kicsit árnyaltabban fogalmazott közleményében. Azt írták alapvetően támogatják az üzletek vasárnapi zárva tartását, mert úgy vélki, ezzel csökkenhetne az ágazatban dolgozók megterhelése. Ám csak akkor tartják elfogadhatónak, hogy az üzletek ne nyissanak ki vasárnap, ha az minden üzlettípusra, tehát nemcsak a nagyokra vonatkozna – mondta el hétfőn az MTI-nek a szakszervezet elnöke.

A CBA is egyetért a korlátozással

A franchise rendszerben működő CBA-knál a csatlakozó vállalkozások maguk határozhatják meg az egységük nyitva tartását, melyet a helyi igények figyelembevételével alakítanak ki – tudtuk meg a cég kommunikációs főnökétől, Fodor Attilától.

A hálózatukban végzett felmérésük szerint dolgozóik 87 százaléka támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Azt is írták kérdésünkre, hogy meg tudják oldani a nyitva tartást, de sok dolgozójuk nem vállalja a vasárnapi munkavégzést. A vasárnapi zárva tartás esetén pedig az alkalmazottaknak Fodor szerint nem kell félniük az elbocsátásoktól, mert így is túl kevés a szakképzett munkaerő a kereskedelemben.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A cégnél nem gondolják, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt csökkenne a kereskedők heti forgalma, hiszen a hét hat napján kora reggeltől késő estig mindenki beszerezheti a szükséges termékeket. Tehát szerintük legfeljebb annyi változás lenne, hogy az eddig hét nap alatt képződő forgalom hat nap alatt realizálódna. Náluk egyébként lényegesen kisebb a vasárnapi forgalom a hét többi napjához képest.

Több áruházláncot is kérdeztünk, mi a véleményük, de a cikk megjelenéséig a CBA-n kívül csak a Tescótól és a Lidltől érkezett válasz. Mindketten a javasolt változtatások részleteinek megismerése után alakítják majd ki álláspontjukat.

Varga Mihály szerint nem lenne bölcs dolog

A nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szólva a nemzetgazdasági miniszter azt mondta hétfőn este a HírTV-ben, meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet “újrafelmelegítése”. Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt szerinte nem bölcs dolog korlátozni.

A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva? – tette fel a költői kérdést Varga Mihály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik