Pénzügy

Akár 380 kilométert is utazunk egy munkáért

Országon belüli népvándorlás indult a megélhetésért. A jól képzett szakmunkásokra és a betanított munkásokra van most a legnagyobb igény.

Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Akár 380 kilométert is utazunk egy lehetőségért. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége.

A másik véglet

10 százalék már hajlandó költözni a munkáért

A Work Force Kft. felméréseiből ráadásul az is kiderül, hogy nem pusztán kereslet van a munkára, hanem kínálat is: a munkavállalók 10 százaléka hajlandó elhagyni otthonát egy állásért. Ezzel az országban újra fellendülni látszik a munkahelyi mobilitás, azaz az emberek már nem csak közvetlen környezetükben keresnek munkát, de hajlandóak akár az ország egyik feléből a másikba költözni.

Mindkét fél jól járhat

Ilyen esetekben a cég szerint a munkaerő-kölcsönzés lehet kézenfekvő, mind a cégeknek, mind a munkavállalóknak. Mert mint hangsúlyozzák, a vállalatok professzionális segítséget kaphatnak a munkaerőhiány orvoslására. Ez sokszor kell is, hiszen „több iparág problémája annyira kritikus, hogy az országos hálózat mellett egy külön toborzási csapatot kell foglalkoztatnunk a hiány enyhítésére” – jegyzi meg a cég ügyvezető igazgatója, Csákvári Róbert.

A munkavállalónak is jó lehet szerinte ez a megoldás, hiszen sokszor sem a szállásért, sem a rezsiért nem kell fizetnie, ugyanis gyakran ezeket is állja a munkáltató. Így anyagilag duplán is megérheti az egyénnek a váltás: nemcsak bevételei nőnek meg, de költségei is csökkennek.

Az ügyvezető megjegyzi: „A munkavállalók előtt így olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek a jelenlegi lakhelyükön várhatóan sosem adódnának.”

Jelenleg az operátorok, betanított munkások, targoncások és jól képzett szakmunkások (lakatos, hegesztő, CNC-forgácsoló, autószerelő) iránt nőtt meg a kereslet a munkaerő-kölcsönző cég adatai szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik