Pénzügy

Fontos bankár szólt be a kormánynak

Az osztrák jegybankelnök szerint Magyarország problémásabb, mint a polgárháborús Ukrajna.

Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke arra hívta fel a magyar kormány figyelmét, hogy országa gazdasági érdekeire is gondolnia kellene, amikor olyan óriási veszteséghalmot zúdít a bankokra – köztük az osztrák tulajdonban lévő pénzintézetekre –, mint a devizahitelesek mentőcsomagja – olvasható a Bloomberg tudósításában.

Az Európai Központi Bank monetáris tanácsában is helyet foglaló Nowotny szerint Magyarország az osztrák bankok szempontjából a problémás országok közé tartozik. Kényesebb problémát jelentünk számukra, mint a polgárháborús Ukrajna – jegyezte meg az ismert pénzügyi szakember, aki szerint a problémák inkább politikai természetűek, mint gazdaságiak. Az osztrák jegybankelnök ennek ellenére reméli, hogy Magyarország rájön, milyen nagy szüksége van egy stabil bankrendszerre.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az osztrák tulajdonú bankok viselik a nagy részét a magyar devizaadós-mentő csomagnak, amellyel Orbán Viktor meg akarja büntetni a bankokat, amiért nagy mennyiségű devizahitelt helyeztek ki az elmúlt tíz évben – emlékeztet a Bloomberg. A devizahitelezés 2008-ban vált keserű pirulává Magyarországon, amikor a forint a mélybe zuhant és elszálltak a törlesztők.

A dehizahiteles törvény elfogadása óta két osztrák tulajdonú bank is tetemes veszteségről számolt be: előbb az Erste jelentette be, hogy 300 millió eurós mínuszt vár – részben a magyar fejlemények miatt, majd a Raiffeisen számolt be 160 millió eurós veszteségről. És ezek a veszteségek még nőhetnek a devizahitelek későbbi forintosítása nyomán.

Nowotny azonban hozzátette azt is, hogy az osztrák bankok tevékenysége a kelet-európai régióban ennek ellenére hosszú távon gyümölcsözőnek bizonyul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik