Pénzügy

Devizahitel: 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztés

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2014. 07. 06. 06:52

Rogán Antal a Hír TV P8 című műsorában azt mondta, hogy ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz majd.

Korábban a témában:

A devizahiteleseknek nem kell semmit tenniük, a parlament megtesz helyettük mindent – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte a pénteki devizahiteleseket segítő törvénynek és a parlament szeptemberi munkájának köszönhetően januárra a devizahiteleseknek olyan forinthitelük lesz, melynek törlesztője és kamata a mostaninál 25-40 százalékkal is kevesebb lehet úgy, hogy még a tőke is csökken. Ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz.

Rogán Antal azt mondta, hogy a végtörlesztők is kaphatnak vissza pénzt, hiszen a Kúria és a parlament döntései értelmében jó esélyük van rá, hogy nyerjenek a bíróságon a bankok ellenében. „Csak annyit kérünk a bankoktól, hogy a tisztességtelenül keletkezett hasznot tolják vissza” – tette hozzá a frakcióvezető, aki komoly ellenállásra számít a pénzintézetek részéről, de – mint mondta – ehhez már hozzászoktak, felkészültek rá. Szerinte a szocialisták mostani módosítói is azt bizonyítják, hogy a baloldal továbbra is a bankok oldalán áll.

Az állam vállalhatja a terhek egy részét

A Fidesz frakcióvezetője nem zárta ki, hogy az állam vállalja a terhek egy részét a devizahitelek forintosításánál, hiszen a végtörlesztésnél és az árfolyamgátnál is ez történt. Rogán Antal arra számít, hogy a bankok mindent megtesznek majd azért, hogy ne kedvezményes árfolyamon történjen meg a forintosítás.

A politikus emlékeztetett rá, azt kérték a kormánytól, hogy őszig tárgyaljon a bankokkal, és alakítson ki egy olyan konstrukciót, amiben a parlament dönthet a devizahitelek forinthitellé alakításáról. Ez decemberben történne meg. A Fidesz politikusa arról is beszélt a P8 című műsorban, hogy 20 százalékon vásárolhatja fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozandó úgynevezett rossz bank a bedőlt követeléseket.

A Fidesz frakcióvezetője a devizahiteleseket segítő törvény elfogadása után a döntést valódi igazságtételnek nevezte a devizahitelesek által elszenvedett sérelmekért cserébe. A Kúria június 16-i jogegységi döntésében kimondta: a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető, az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.