Pénzügy

Itt a jó pillanat a lakásvásárláshoz

Az árak még nem emelkednek, továbbra is túlkínálat van, de már kezd élénkülni a piac. Lehet, hogy lassan érdemes lépnie annak, aki költözne, vagy befektetne.

Másfél éve, vagyis 2012. utolsó negyedéve óta lényegében 81 százalékponton stagnál az Országos Lakásindex – írja a Duna House legfrissebb elemzésében. Az idei első negyedév mozdulatlansága azért is meglepő adat, mert a 2014-es piaci forgalom kiemelkedő, és a kereslet is kiugró értékeket mutat.

Ellentétesen mozdultak el az árak

A piac élénkülésének elvi velejárója az áremelkedés, de mint megjegyzik: a típusbeli árindexek ellentétesen mozdultak ki, így ezek összhatása további stagnálást eredményezett. Jól mutatják a típusok árindexeinek ellentétes irányát a Duna House összevont Országos Panel- és Téglalakás Indexei.

A panelek ára 2 százalékpontot felfelé-, a téglalakások ára épp ugyanennyit lefelé mozdult. Ez utóbbi most 82 ponton áll, ami csupán egy ponttal több, mint fél éve mért mindenkori minimum. A panelek felfelé mozdulásában szerepet játszhat, hogy az élénk keresletre ez a típus gyorsabban képes reagálni, miután az áraik (a típuslakások miatt) jobban összehasonlíthatóak mint a téglaépítésűeknél.

Vidék kontra főváros

A vidéki árindexek már némileg árnyalják a képet. A keleti országrészben a panelek ára már másfél éve lassan emelkedik, s mostanra a 83 pontos értékével visszatért a 2010-2012 közötti szintre. Ugyanitt a téglalakások ára már négy éve lényegében stagnál. Nyugaton a panelek ára csak 1 pontot emelkedett, viszont a téglalakás ára elérte történeti mélypontját és 76 pontra esett.

A fővárosi panelek ára 3 százalékpontot emelkedett, ezzel 80-on áll, ami az elmúlt 3 év stagnálásának átlaga körüli érték. Ugyanez a helyzet a téglalakásoknál is, ahol ugyan 2 pontos eséssel 90 százalékpontra esett az árindex, de ez sem mutat trendet, hanem szintén az elmúlt 3 év statikus szintjének felel meg. Szóval még mindig olcsón lehet venni.

Lakásvásárlás

Ha úgy dönt, hogy vásárol

Nem mindegy, hol éli le az életét. A Bankráció.hu szerint ha már kiválasztotta, milyen környéken szeretne lakni, ismerje meg azt, kérdezősködjön róla. Érdemes a hirdetésekben a környék árait is megnézni. Aztán jöhet az, hogy felmérje az anyagi lehetőségeit – ha túl nagy áldozatot kellene vállalni, akkor pedig lehet, hogy olcsóbb környéken kell előröl kezdenie a műveletet.

A lakáshitelezés

Az anyagiakhoz utána kell nézni annak is, milyen hitelt kaphat. A költségeknél számoljon azzal is, hogy van adó, ami minimum az ingatlan 2 százaléka (35 év felett vagy nem az első lakásnál pedig 4 százalék). Ezen kívül ki kell fizetni az ügyvédi, közvetítési és a tranzakciós díjakat is. A hitel felvétele pedig ingatlanbecslési, folyósítási, közjegyzői és még sok egyéb díjjal jár, amit csak jó esetben térít vissza a bank – teszik hozzá.

Céges támogatás

Tanácsuk: a fizetés 30 százalékánál ne költsünk többet a lakásra, de ebben már legyen benne a törlesztőrészleten kívül a csinosítgatásra, javítgatásra szánt összeg is. És a törlesztőrészletnél az esetleges kamatingadozást is vegye figyelembe. A most vagy később kérdését is boncolgatják. Szerintük még ha úgy tűnik is, hogy eljött a mélypont, érdemes elgondolkozni, mi van, ha mégis tovább esnek az árak.

Hol érdemes befektetési céllal vásárolni?

S ha már lakásvásárlás, a Pénzcentrum.hu arra kereste a választ, hol érdemes ma befektetési céllal lakást vásárolni. Az általuk megkérdezett szakértők többek között a jó közlekedést, a belvárosi elhelyezkedést emelték ki. Állapot szempontjából pedig vagy a teljes felújításra szoruló vagy szinte azonnal költözhető ingatlant javasolták.
Tippjeik: a Nagykörúton belül, 50-60 négyzetméteres és jó állapotú házban lévő lakás, Zugló, a IX., XI., XIII. XIV. kerületek, illetve maga belváros lehet a vonzó befektetési terület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik