Pénzügy

Dübörög a lakáshitelezés

Az alacsony kamat megtette a hatását: másfélszeresére, háromszorosára hízott a bankoknál a kihelyezések száma.

Jó pár bank arról számolt be az Azénpénzem.hu-nak, hogy folyamatosan nő az idén a lakáshitelek iránti kereslet náluk. Egészen elképesztő, hogy a korábbinál másfélszer, háromszor több szerződést kötöttek mostanában. Tegyük hozzá: az igen erőteljes padlófogás után.

Érdekes viszont, hogy továbbra is akadt olyan pénzintézet, ahol semmi élénkülés jelét nem látják a lakáshitelezésben. Igaz, a szabad felhasználásúban viszont igen. Az keresletélénkülés egyik legfőbb oka nyilván a kedvező kamat. No meg az akciók.

A törlesztéshez

Versenyképesebb a piaci lakáshitel, mint az államilag támogatott?

Első ránézésre meglepőnek tűnhet, hogy egyes bankok arról számoltak  be: náluk már kelendőbb a piaci hitel, mint az államilag támogatott. Viszont ha az okokat is megnézzük, nincs is ebben semmi különös.

Hiszen az állami támogatás mindössze 1 vagy 5 évre szólhat, s ráadásul a kamata sem csökkenhet 6 százalék alá (a jogszabályok szerint). A piaci hiteleknél viszont nincsenek ilyen korlátozások.

Ennél jobban is düböröghetne

Van azonban, amire úgy tűnik, még várnak a bankok, és feltehetőleg a lakosság is. Ez pedig a régóta tologatott félszocpol, illetve az, hogy a kamattámogatott programot meghosszabbítsák.

Persze az sem ártana, ha a lakosság anyagi helyzete is tovább javulna, mondta a lapnak az egyik megkérdezett pénzintézet képviselője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik