Pénzügy

Most vegyen kávét, míg nem késő!

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a 2014/2015-ös idényben kávéhiány alakulhat ki a világpiacon, ha folytatódik a szárazság Brazíliában.

Mauricio Galindo, az ICO egyik vezetője azt mondta, hogy ha tovább tart a szárazság Brazíliában, kávéhiány lép fel a világpiacon, amire négy éve nem volt példa.

Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik. Kedd délután az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára kétéves csúcson, 1,9760 dolláron állt. Egy hónappal korábban még 1,3465 dollárba került.

Mi is érezni fogjuk

Az ICO várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014/2015-ös idényben 48 millió zsák kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az ICO egyelőre nem adott ki globális előrejelzést a 2014/2015-ös termésévre. A tavalyi termés a becslések szerint 145,8 millió zsák (1 zsák 60 kilogramm) volt.

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik