Pénzügy

Most spájzoljon be kávéból, különben bánni fogja!

Aranyárban lesz a reggeli fekete.Hamarosan az egész világon hiány lesz belőle.

 

Nálunk esik az eső és szürke az ég, de Brazíliában a február a kávé virágzásának hónapja. A kis fehér virágokból képződne hamarosan a gyümölcs, amelynek a mélyén van két szem kávébab. De most aggódva vizsgálgatják a brazil gazdák a növényeket.

A világ legnagyobb arabica-termelőjénél rekordaszály van. 140 városban korlátozták a vízfogyasztást, és van, ahol csak minden harmadik nap kapnak az emberek vizet. A kávéültetvények harmada szenvedett kárt a híradások szerint eddig, és még mindig semmi hír esőről.

54 százalékos áremelés eddig

Egyelőre a boltok polcain még nem emelkedett a kávé ára, ám szakértők szerint ez csak idő kérdése. A nyersanyagpiacokon ugyanis az év első két hónapjában már 54 százalékkal drágult a világ kedvenc reggeli italának alapanyaga. Decemberben még 110 dollárért lehetett kapni egy 60 kilós zsákot márciusi szállításra, ám ugyanez már 170 dollárba került február végén.

Őrült hiány lesz

Még az aszálynál is nagyobb baj azonban, hogy idénre már amúgy is világszintű kávéhiányra számítottak a Bloomberg elemzői a növekvő kínai, indai fogyasztás miatt.

„Régen az volt, hogy a fejlődő világban termesztették a kávét, amelyet a fejlett világ elfogyasztott. Most azonban már a kávétermelő fejlődő világban is isszák a kávét” – jegyezte meg a Washington Post egy blogjának egy kávéfelvásárló.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik