Pénzügy

Nyugdíj: már biztosan nem lesz 13. havi

Az idén be kell érniük a nyugdíjasoknak az év eleji emeléssel, nem lesz külön plusz egyhavi juttatás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt mondja, idén a kormány nem tervez 13. havi nyugdíjat. Megelégszik azzal, hogy az idei nyugdíjemelés jócskán meghaladta az inflációt – írta a Figyelő Online. S így a nyugdíjasoknak is ezzel kell beérniük.

Az idén infláció felett nőttek a nyugdíjak

Az idei évre 5,2 százalékos inflációt tervezett a kormány a költségvetésben, így a törvény szerint ennyi nyugdíjemelést kaptak tavalyhoz képest az idősek. Az infláció pedig a tervezetthez képest végül két százalék körül alakulhat 2013-ban. Mint korábban már hírt adtunk róla, éppen ezért novemberben sem volt kiegészítő nyugdíjemelés.

Nem lesz 13. havi sem

Idén januárban még több hírportál is arról számolt be, hogy a kormány – a választásokra készülve – ismét bevezeti majd a 13. havi nyugdíjat, sőt az is felmerült, hogy a juttatást Erzsébet-utalványban kapnák az érintettek.

Nyugdíjemelés

A portál ezért most ismét rákérdezett, lesz-e ebből valami. Az NGM-től azt a választ kapták, hogy: „Jelenleg nincs napirenden további, a nyugdíjasok részére többletjuttatást tartalmazó intézkedés.”

Az NGM szerint a kormány azért nem foglalkozik a kérdéssel, mert idén a nyugdíjak az inflációnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedtek az „intézkedéseknek és a kedvező gazdasági folyamatoknak köszönhetően”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik