Belföld

Keserves nyugdíjasélet

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

Nyílt levelet írt egy fehérvári nyugdíjas a képviselőknek.

A keserű panaszokkal átszőtt levelet Balogh György írta,aki Köfémből ment nyugdíjba, 1991-ben. Azokért emelte fel a szavát, akiket a rendszerváltáskor kényszernyugdíjaztak – írja a Feol.hu. Szerinte pont az a korosztály került élhetetlen helyzetbe, akik a második világháború után megvívták harcukat az idegen megszállók ellen, és akik újraépítették az országot.

Minimálbéres szinten

Ez a magyar nyugdíjasok álma

A rendszer megengedte ugyan a korengedményes nyugdíjazást, azonban az évenkénti nyugdíjemelés mértéke folyamatosan elmaradt a nettó átlagkeresetektől. A permanens problémák kormányról kormányra öröklődtek, jött a Bokros-csomag, az infláció, a nyugdíjak pedig folyamatosan csökkentek. Saját és kortársainak nyugdíja is elmaradt a vásárlóértékhez viszonyítva. Nyugdíjaik lassan a minimálbérrel lettek egy szinten, zömüknek csupán a havi gyógyszerszükségletük kiteszi a 20 ezer forintot.

Balogh György a Feol.hu-nak elmondta, nyugdíjuk összegét már azok is beérik, akik kétévente éltek a méltányossági emelés lehetőségével. “Tisztelettel kérjük a kormányt és a képviselőket, hogy hasonlóan a politikai üldözöttekhez, mi is kapjuk vissza az elveszett nyugdíjat!”

Nincs őszi nyugdíjemelés

Az idei emelés magasabb az inflációnál, így idén nem lesz novemberben kiegészítő nyugdíjemelés. Jövőre sem lehet érdemi pluszra számítani, átlagosan mindössze kétezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok.

Kevesebb nyugdíjas, több nyugdíj

Az ezredfordulón Magyarország a nemzeti össztermék 9,3 százalékát fordította nyugellátásokra, az azt követő két évben átlépte a 10 százalékot, és a legutóbbi kormányváltás előtti két évben egyaránt a GDP 11,5 százaléka ment el nyugdíjra.

Az eltelt tizenkét évben az ellátásban részesülők száma 3,1 millióról 2,88 millióra csökkent, ám az egy főre jutó összeg 33 ezer forintról több mint 96 és félezer forintra nőtt. A saját jogú nyugdíjasok átlagos havi ellátásának összege 112 és fél ezer forint volt tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik