Pénzügy
pár (pár)

Nyugdíjba segítenének ezer nőt

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2013. 10. 09. 13:04

A kormány 10 hónapig állja a bérüket járulékkal együtt, ha már csak egy évük van a szolgálati idő lejártáig és elmúltak 55 évesek.

Korábban a témában:

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év hiányzik – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Elmondta: novembertől a programban a támogatás maximum 12 hónapra szól, ez idő alatt 10 hónapig a bruttó bér és járulékok 100 százalékával támogatják a munkaadókat a célcsoport foglalkoztatásához, ezért további 2 hónap támogatás nélküli foglalkoztatást kell vállalnia a munkaadónak.

A támogatás mértéke a garantált bérminimum 125 százaléka lehet maximálisan, jelenleg ez havi 142 ezer 500 forint. Egy ilyen munkahely után maximum 1,5 millió forint támogatást adnak tíz hónapra a munkaadóknak, akiknek legfeljebb 300 ezer forintjukba kerül munkahelyenként a foglalkoztatás a további 2 hónapra.

A lehetőség nemcsak az elsődleges munkaerőpiacon lévő foglalkoztatók számára, hanem a közszférában is megnyílik – mondta az államtitkár.

A program teljes költsége mintegy 1,5 milliárd forint, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítanak, a keret kisebb részét az idén, nagyobbik hányadát a jövő évben használják fel. A számítások szerint ebből megközelítően mintegy 1000 érintett foglalkoztatását lehet támogatni a 40 éves munkaviszony eléréséhez.

A sajtótájékoztatón Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt időszakban számos olyan foglalkoztatáspolitikai programot indított, amelynek hatásai néhány hónapon belül mutatkoztak.

Példaként említette, hogy siker volt, és ezért újraindították az idén az első munkahely garanciaprogramot, amely a pályakezdő fiatalok számára a munkahelyi tapasztalat megszerzését segíti. Jelenleg az első munkahely garanciaprogramban több mint 8 ezren vesznek részt. Az államtitkár sikeresnek nevezte a lakhatási támogatás bevezetését is, az indulás óta eddig 1100 szerződést kötöttek. A munkahelyteremtő támogatás esetében a 2010. évi 2 milliárdos keretet 2013-ra 13 milliárdra növelték.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a most induló támogatás illeszkedik azokhoz programokhoz, amelyekben célzott eszközökkel segítik a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő csoportok foglalkoztatását. Területileg pedig főleg Budapesten és Pest megyében, illetve a dunántúli régióban lesznek érintettek a legtöbben a programban.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a most induló támogatási programban a munkaügyi központok lesznek a kapcsolódási pontok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.