Pénzügy

Hamarosan többet keresnek a nők

magassarku(960x640)(1).jpg (magassarkú, titkárnő, )
magassarku(960x640)(1).jpg (magassarkú, titkárnő, )

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a női vezetők foglalkoztatása mérhető üzleti sikereket eredményez. Lassan lefaraghatják a fizetésbeli hátrányukat is.

Olyannyira, hogy a BCG szerint az USA-ban 2028-ban már a nők átlagosan többet fognak keresni, mint a férfiak. A McKinsey kutatása alapján 2040-re 24 millió magasan kvalifikált munkakörben lesz munkaerőhiány Európában, s ennek egy részét az egyre nagyobb arányban munkát vállaló nők tudják majd betölteni. Van tehát tér a felzárkózásra, hiszen jelenleg a nők rendelkeznek az egyetemi végzettségek 59 százalékával, mégis a diplomát igénylő pozícióknak csak az 50 százalékát birtokolják.

26 százalékkal jobbak a mutatóik

Jelenleg a nemzetközi társaságok felső vezetésének 7 százaléka és a menedzserek alig több mint 30 százaléka nő. Pedig azok a vállalatok, amelyek vezetésében több nő található, mind az értékesítésben, mind a pénzügyi adatokat nézve is látványosan jobb eredményeket érnek el, mint a nagy férfitöbbséggel vezetett cégek. A Catalyst kutató és tanácsadó cég munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a befektetett tőkére vetítve 26 százalékkal jobb mutatókat produkálnak azok a cégek, amelyek felső vezetésében legalább három nő található.

Csendes forradalom

Már egy 2009-es Boston Consulting Group- (BCG) tanulmány is felhívta a figyelmet arra, hogy csendes forradalom zajlik a világban és az üzleti életben. A tanácsadócég kimutatta, hogy a gazdasági sebek begyógyításának egyik legfőbb eszközei maguk a nők lesznek, akiknek 2014-ig 5000 milliárd dollárnyi értékkel nő az összesített jövedelmük. Ez az összeg nagyobb, mint Kína és India együttes gazdasági növekedése ugyanezen időszak alatt. Azaz a nők egyre meghatározóbb szerepe ma már nem kívánság, hanem valós trend.

A toborzásnál még előnyt élveznek a férfiak

Noha a vezető cégek 85 százaléka zászlajára tűzi a nemek esélyegyenlőségének ügyét, mégis csak 20 százalékuknak van célzott “női toborzási stratégiája”. Amit felső vezetők kiválasztására szakosodott tanácsadó cégként tehetünk, az az, hogy minden lehetséges pozícióra legalább egy női jelöltet is bemutatunk – jelentette ki Nagy Norbert, a Stanton Chase magyarországi irodájának ügyvezető partnere.

A gyakorlatban a vállalatok többségének toborzási-, interjú- és szervezetfejlesztési stratégiáiban még mindig előnyt élveznek a férfiak. Pedig a vezetőkkel szemben támasztott elvárások jelentős részében a nők erősebb alapokkal rendelkeznek, mint sok férfitársuk. A sorozatos kutatások egyre inkább rávilágítanak a nők szerepének fontosságára, s előre vetítik, hogy a jövőben erősödhet a gyengébb nem gazdasági szerepe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik