Pénzügy

Magyar feketemunkások buktak le Belgiumban

Tizenhét, az építőiparban feketén alkalmazott magyar munkás bukott le a belgiumi Liege környékén.

Németország 2005-ben a magyar feketemunkásoktól volt hangos: a kor-mány átfogó vizs-gálatot indított a magyar feketmunka felszámolására, mivel több építkezésen ott is magyar fekete-munkásokat füleltek le. A kampányszerű vizsgálatra a belpoli-tikai helyzet is okot adott. A rekordnagy-ságú, ötmilliós mun-kanélküliség a kül-földi munkavállalók ellen hangolta a németeket. 2003-ban a lengyel fekete-munkások után nyomoztak a német munkaügyi ellenőrök.

A francia nyelvű belga televízió kedd esti híradójának egyik vezető híre szerint tizenhét magyar feketemunkást csíptek fülön a belgiumi Liege városa mellett. A magyarokat – akiket egy házban szállásoltak el – egy belga vállalkozó különböző vallóniai és brüsszeli építkezéseken foglalkoztatta. A Magyarországról érkezett feketemunkások napi 30 euróért dolgoztak.

A lebukott munkavállalókat átmenetileg egy illegális bevándorlók számára fenntartott szálláson helyezték el, mielőtt visszatoloncolnák őket Magyarországra.

Belgium egyike azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek korlátozzák a közép- és kelet-európai munkaerő szabad munkavállalását, bár az országban, elsősorban az építőiparban és a háztartásokban tömegével alkalmaznak mindenekelőtt lengyel feketemunkásokat. A bejelentés nélkül Belgiumban tartózkodó lengyelek számát több tízezerre becsülik. Az ország várhatóan az átmeneti időszak első két évének lejárta után sem lazít majd munkaerő-piaci szabályozásán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik