Gazdaság

Jelentősen megváltozik a nyugdíj súlya nemsokára

Nem számíthatunk az állam segítségére 20-25 év múlva, ezért addig is nekünk kell lépnünk.

Az idősek társadalmi szerepe jelentősen megváltozott a XXI. században, már nem számíthatnak a nyugdíjasok a társadalom kivétel nélkül, mindenkit védő, támogató szerepére, éppen ezért kifejezetten növekedik az öngondoskodás fontossága – hangzott el mindez a Portfolio és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár nyugdíjklubján.

Hammer Ferenc, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense többek közt az idősek megváltozott társadalmi szerepéről beszélt:

  • Régebben az idősek patriarchális, illetve matriarchális szerepének régebben konkrét társadalmi funkciója volt: mivel a szóbeliség volt a tudás átadásának alapja, a közösség tehát nagyon sokszor az idős emberek élettapasztalatán keresztül tanult, ezért az idősek védelme a társadalom fontos feladata volt.
  • Manapság többek közt már ez a szerep is átalakulóban van: sok emberrel előfordul ma már, hogy öregkorukban külföldre költöznek a gyerekek, nyugdíj nincs, a társadalom pedig nem tekinti őket értékes tagjának (példa erre a „nyugger” kifejezés).
  • Ennek az egyik oka például az, hogy a XX. századra számos társadalmi szerep átkerült a választható kategóriába, fontos szempont persze a vagyoni egyenlőtlenség is. Manapság már az, hogy mit csinálunk és miként éljük meg idős korunkat már rajtunk múlik.

Az MNB tanulmánya szerint 25 év múlva a jelenlegi nyugdíjrendszer már nem fog ebben a formában működni. A nyugdíjakat vagy csökkenteni fogják, vagy a korhatárt növelik. A helyettesítési ráta jelenleg 68-72% van, 20-25 év múlva ez már 30 százalékra fog leesni.

Hamarabb robbanhat a nyugdíjbomba
Nem akárhol kongatták meg a vészharangot amiatt, hogy a vártnál korábban lehet gond az állami nyugdíjrendszerrel. 

Éppen azért Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a nyugdíjcélú öngondoskodás fontosságáról beszélt. Azt is megemlítette, hogy a magyar emberek többsége még mindig az államtól vagy a munkáltatótól várja a megoldást, hogy legyen nyugdíja. Pedig fontos lenne az időben való öngondoskodás, havi 5000 forint félre tételével 30 év alatt akár 4,6 millió forintot lehet összespórolni időskorra.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik