Gazdaság
Gyõr, 2010. december 20.
Betlehemi jeleneteket és figurákat készít kókuszdió héjából és szalmából Szabó Karolina Gyõrött. A nyugdíjas óvónõ 15 éve õrzi a szalmafonás tudományát. A népi mesterséget generációknak tanítja, munkáival hazai és külföldi kiállításokon vesz részt.
MTI Fotó: Matusz Károly

Külföldön lehet közszolgaként dolgozni nyugdíj mellett

24.hu
24.hu

2017. 11. 15. 13:06

Egy müncheni lakos, nők negyvenéves magyar nyugdíjas fordult a HR-Portálhoz, hogy vajon felfüggesztik-e az otthoni nyugdíját, ha ő elkezd dolgozni részidős óvónőként, közalkalmazottként Németországban.

A szakértő válasza szerint a németországi óvónői állás jogviszony-minősítése (a német megnevezés fordítása persze közszolgálat) a magyar nyugdíj szempontjából nem számít. Ugyanis csak a magyar közalkalmazotti jogviszony mellett függesztik föl a nyugdíja folyósítását.

A korhatár előtti nyugdíjas nő arra is kíváncsi volt, hogy hogyan kell figyelembe venni a kereseti határt: havonta, vagy csak éves szinten.

A korhatár előttiek keresete ugyanis limitált, aki azt eléri, annál felfüggesztik a nyugdíj folyósítását. Az éves kereseti maximum a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosánál húzódik, azaz 2017-ben 2 295 000 forintnál. Amint ezt elérik, a következő hónap első napjától az adott év december 31-ig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésig nyugellátásukat szüneteltetik.:

Nyugdíj: mutatjuk, meddig nem kapja, aki túllépte a kereseti korlátot
Van, aki dolgozhat nyugdíj mellett, de be kell tartania az éves összeghatárt.

Kiderült, hogy a német keresetét pillanatnyilag még figyelembe kell venni annak érdekében, hogy magyar nyugdíját ne függesszék fel. Így kb. 7400 eurónyit kereshet anélkül, hogy felfüggesztenék neki a hazai ellátást. Bár az is lehet, hogy még erre sem kell majd figyelnie:

A fiatalabb nyugdíjasokat így édesgetnék vissza dolgozni
A munkaerőhiány miatt eltörölnék a bérplafont a 65 év alattiaknál.

Kiemelt kép: Betlehemi jeleneteket és figurákat készített 2010-ben kókuszdió héjából és szalmából Szabó Karolina nyugdíjas óvónő Győrben. MTI Fotó: Matusz Károly

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.