Gazdaság
Gyõr, 2010. december 20.
Betlehemi jeleneteket és figurákat készít kókuszdió héjából és szalmából Szabó Karolina Gyõrött. A nyugdíjas óvónõ 15 éve õrzi a szalmafonás tudományát. A népi mesterséget generációknak tanítja, munkáival hazai és külföldi kiállításokon vesz részt.
MTI Fotó: Matusz Károly

Külföldön lehet közszolgaként dolgozni nyugdíj mellett

24.hu
24.hu

2017. 11. 15. 13:06

Egy müncheni lakos, nők negyvenéves magyar nyugdíjas fordult a HR-Portálhoz, hogy vajon felfüggesztik-e az otthoni nyugdíját, ha ő elkezd dolgozni részidős óvónőként, közalkalmazottként Németországban.

A szakértő válasza szerint a németországi óvónői állás jogviszony-minősítése (a német megnevezés fordítása persze közszolgálat) a magyar nyugdíj szempontjából nem számít. Ugyanis csak a magyar közalkalmazotti jogviszony mellett függesztik föl a nyugdíja folyósítását.

A korhatár előtti nyugdíjas nő arra is kíváncsi volt, hogy hogyan kell figyelembe venni a kereseti határt: havonta, vagy csak éves szinten.

A korhatár előttiek keresete ugyanis limitált, aki azt eléri, annál felfüggesztik a nyugdíj folyósítását. Az éves kereseti maximum a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosánál húzódik, azaz 2017-ben 2 295 000 forintnál. Amint ezt elérik, a következő hónap első napjától az adott év december 31-ig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésig nyugellátásukat szüneteltetik.:

Nyugdíj: mutatjuk, meddig nem kapja, aki túllépte a kereseti korlátot
Van, aki dolgozhat nyugdíj mellett, de be kell tartania az éves összeghatárt.

Kiderült, hogy a német keresetét pillanatnyilag még figyelembe kell venni annak érdekében, hogy magyar nyugdíját ne függesszék fel. Így kb. 7400 eurónyit kereshet anélkül, hogy felfüggesztenék neki a hazai ellátást. Bár az is lehet, hogy még erre sem kell majd figyelnie:

A fiatalabb nyugdíjasokat így édesgetnék vissza dolgozni
A munkaerőhiány miatt eltörölnék a bérplafont a 65 év alattiaknál.

Kiemelt kép: Betlehemi jeleneteket és figurákat készített 2010-ben kókuszdió héjából és szalmából Szabó Karolina nyugdíjas óvónő Győrben. MTI Fotó: Matusz Károly

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.