Gazdaság

Külföldön lehet közszolgaként dolgozni nyugdíj mellett

Egy müncheni lakos, nők negyvenéves magyar nyugdíjas fordult a HR-Portálhoz, hogy vajon felfüggesztik-e az otthoni nyugdíját, ha ő elkezd dolgozni részidős óvónőként, közalkalmazottként Németországban.

A szakértő válasza szerint a németországi óvónői állás jogviszony-minősítése (a német megnevezés fordítása persze közszolgálat) a magyar nyugdíj szempontjából nem számít. Ugyanis csak a magyar közalkalmazotti jogviszony mellett függesztik föl a nyugdíja folyósítását.

A korhatár előtti nyugdíjas nő arra is kíváncsi volt, hogy hogyan kell figyelembe venni a kereseti határt: havonta, vagy csak éves szinten.

A korhatár előttiek keresete ugyanis limitált, aki azt eléri, annál felfüggesztik a nyugdíj folyósítását. Az éves kereseti maximum a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosánál húzódik, azaz 2017-ben 2 295 000 forintnál. Amint ezt elérik, a következő hónap első napjától az adott év december 31-ig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésig nyugellátásukat szüneteltetik.:

Nyugdíj: mutatjuk, meddig nem kapja, aki túllépte a kereseti korlátot
Van, aki dolgozhat nyugdíj mellett, de be kell tartania az éves összeghatárt.

Kiderült, hogy a német keresetét pillanatnyilag még figyelembe kell venni annak érdekében, hogy magyar nyugdíját ne függesszék fel. Így kb. 7400 eurónyit kereshet anélkül, hogy felfüggesztenék neki a hazai ellátást. Bár az is lehet, hogy még erre sem kell majd figyelnie:

A fiatalabb nyugdíjasokat így édesgetnék vissza dolgozni
A munkaerőhiány miatt eltörölnék a bérplafont a 65 év alattiaknál.

Kiemelt kép: Betlehemi jeleneteket és figurákat készített 2010-ben kókuszdió héjából és szalmából Szabó Karolina nyugdíjas óvónő Győrben. MTI Fotó: Matusz Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik