Gazdaság

Igen, újra bezárhatnak a boltok vasárnap

A legnagyobb gond ma a munkaerőhiány. Ha lesz két szabad vasárnap és mellé esetleg két szabad szombat is, akkor lesznek olyan boltok is, akik ezt már nem tudják majd bevállalni – mondta megkeresésünkre a kereskedelmi szövetség főtitkára.

Mint írtuk, a KDNP még az idén beterjesztené, a kereskedelmi dolgozóknak kötelező legyen két szabad vasárnapot biztosítani, a Fidesz pedig mellérendelné a szabad szombatot is. A KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek csütörtökön kifejtette érveit is.

Itt nem egy üzlet zárva- vagy nyitvatartásáról van szó, hanem a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók körülményeinek a javításáról.

Harrach Péter szerint ebből nem lehet gond, nem zárhatnak be a hétvégére üzletek, mert:

Sok üzlet, főleg a nagy láncok olyan nyereséget tudnak elkönyvelni, amellyel lehet béreket emelni vagy létszámot növelni úgy, hogy ez ne jelentsen problémát.

Első körben az üzletláncokat kérdeztük, mit szólnak ehhez. Választ az Alditól kaptunk (nem kívántak nyilatkozni), a Spartól (megvárják a végső döntést, tényleg lesz-e kötelező két szabad vasárnap + mellé szabad szombat; utána reagálnak) a CBA-tól (a vasárnapi munkavégzés szabályozásának változásával kapcsolatban még nem ismeretesek konkrétumok, így ezt egyenlőre nem kívánják véleményezni) és a Tescótól, ahonnan az Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ) irányítottak kérdéseinkkel. Telefonos interjú Vámos György főtitkárral.

Mit szól a KDNP-s tervhez?

Következő a helyzet (és most a történelmi hűség nagyon fontos): október elején volt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ahol bejelentették, hogy jelenleg nem tartják időszerűnek a vasárnapi munkavégzés szabályainak megváltoztatását. A csütörtöki (október 27.) kormányinfón Lázár János ugyanezt ismételte meg:

A kormány egyelőre elzárkózik a változtatástól a szombat-vasárnapi zárvatartás KDNP-s tervével kapcsolatban.

Ettől függetlenül mindig ugyanazt az álláspontot képviselem. Értem a KDNP és a szakszervezetek törekvését, az alkalmazottak helyzetét jobbító javaslatokat nem söpröm le. Viszont kérdés az, hogy a gyakorlatban ebből mi valósítható meg.

A munkaerő-hiányra céloz?

Igen, ez most a legégetőbb probléma: nem lehet, illetve nagyon nehéz megfelelő szakembert találni az üzletekbe. A munkaerő pótlása erősen leköti most a kereskedők energiáit. A KSH adatai szerint januárban 192 ezer fő volt a kereskedelem létszáma, és ez azóta semmit nem változott, és közben nőtt a betöltetlen álláshelyek száma. Hiába a sok álláshirdetés, hiába az átlagos 10 százalékos béremelés.

Ebben a helyzetben nagyon kockázatos azt mondani, hogy legyen két szabad vasárnap, mert egyértelmű, hogy akkor még több emberre lesz szükség a vasárnap is nyitva tartó boltokban. Csak nem biztos, hogy találnak rá eleget.

És a Fidesz a két szabad vasárnap mellé tenné a két szabad szombatot is.

Ami még tovább fokozhatja a problémát. A cégek mindig az érvényes szabályok szerint szervezik a munkát. Ha ezen változtatnak, akkor mindenkinek, aki érintett (vasárnap is nyitva tartó boltok), változtatnia kell a munkaszervezésen. Emiatt lesznek olyan cégek (a túlnyomó többség), akiknek kell még embereket felvenniük. Ha tudnak. A szabad szombat erre még rátesz egy lapáttal.

Mennyi emberre lehet szükség?

Nincs statisztikai felmérés arról, hogy mennyi embert kell felvenni – ez cégenként változhat. Egy biztos, hogy költségesebbé fogja tenni a működést ez a két változás. Lesz olyan bolt is, amely a végén inkább nem vállalja a hétvégi nyitvatartást. Azt ne kérdezze, hogy hány ilyen bolt lesz, mert nem tudom megmondani. De lesz.A KSH adatai szerint a kiskereskedelemben (tehát kizárólag a boltokban, áruházakban) 15 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma (ebben nemcsak az alkalmazottak, hanem a vállalkozók is benne vannak) 2016 első negyedévében és 2015 első negyedévéhez képest – vagyis a boltzár időszakában. Tehát nem lehet azt mondani, hogy a vasárnapi boltzárnak ne lenne hatása a foglalkoztatásra. Márpedig Harrach Péter ezt mondta az említett cikkben.

Ha már megemlítette Harrach Pétert, én is szóba akartam hozni, hogyan turkált az áruházláncok zsebében. Hiszen azt mondta, van annyi nyereségük, hogy ne okozzon nekik gondot a létszámpótlás, a béremelés.

Ahogy említettem is, átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a keresetek a kereskedelemben, miközben a forgalom csak 5 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. Ez az átlagot nézve azt jelenti, hogy a kereskedők erőn felül növelték a béreket. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy cégről beszélünk, feszültséget jelentett ezt a többletbért kigazdálkodni. De kiizzadták magukból.

Ezzel kapcsolatban hadd hívjam fel arra a figyelmet, hogy ha egy cégnek adózás utáni eredménye van, akkor azt többféle célra fordíthatja: fejlesztésre és kifizetheti osztalékra is. De ez nem azt jelenti, hogy a pénz ott van a mellényzsebben. A bérfejlesztésre azonban égető szükség volt, a munkaerőhiány miatt. Akinek volt szabad forrása, az abból finanszírozta, akinek nem volt, az máshonnan vette el a pénzt. Most mindenki erre összpontosít, mert ez a legnagyobb probléma.

A csütörtöki kormányinfós bejelentést is figyelembe véve ön akkor azt valószínűsíti, hogy nem támogatja a kormány a KDNP két szabad vasárnapos tervét, illetve a két szabad szombatot?

Nem. Én csak azt látom, hogy a kormány és a Fidesz frakció álláspontja eltérő. Legalábbis Lázár János és Szatmáry Kristóf frakcióvezető-helyettes közlése szembemegy egymással. De ettől még bármi lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik