nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
Gazdaság

Tragikus a magyar nők helyzete

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 27. 08:01

A világ sem fejlődött sokat. 145 országban vizsgálták a nők helyzetét a férfiakéhoz képest.

Magyarország csak a 99. helyet tudta megszerezni az átfogó index alapján, amellyel a World Economic Forum a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket mérte. A Global Gender Gap Index négy alapkategórián (gazdasági részvétel, oktatás elérése, egészség és várható élettartam, politikai hatalom) belül vizsgálódott – emlékeztet a Portfolio.hu.

Egyetlen országban sem sikerült teljesen eltörölni a nemek közötti egyenlőtlenséget, de Izland, Írország és a skandináv országok jó úton járnak. Általában a magasabb jövedelmű országokban jobb a nők helyzete, a magasabb egy főre eső GDP-vel rendelkező országok többnyire jobban szerepelnek a nemek közötti egyenlőség megteremtésében.

Magyarország jól szerepelt az oktatáshoz való hozzáférés, az egészségügy és a várható élettartam tekintetében. Mindkét alindexnél csaknem 100%-ot ért el, de a bérek közötti egyenlőtlenségek listáján Magyarország a 119. helyen áll. Mivel 11 országnál nem is voltak adatok, így valójában csak 15 országot tudtunk magunk mögé utasítani.

A politikai szerepek és pozíciók nőkkel való feltöltése még ennél is siralmasabb, a 3,5%-os index csak a 139. helyre volt elég e rangsorban.

Magyarország 2006-ban összességében az 55. helyen állt, azóta folyamatosan csúszik le, noha indexe javult. Az egyetlen magyarázat, hogy máshol sikeresebbek a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolásában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.