állvány (állvány, építkezés, )
Gazdaság

Ársokk jöhet az ingatlanpiacon

24.hu
24.hu

2016. 04. 04. 09:10

Korábban a témában:

Míg az energia-hatékony technológiák alkalmazását a vevői oldal nem képes a később mutatkozó, hosszabb távú előnyként beárazni, a fejlesztő nehezen építi be üzleti tervébe -mondta az NRGreportnak Radványi Gábor, a Corvin-negyedet fejlesztő Futureal főépítésze. Nehézségekkel szembesül majd a piac, amikor a szigorodó előírások a fejlesztések gazdaságosságát veszélyeztetik, várható egy kezdeti sokk – vélte az építész.

Új épület létesítése során 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épületnél meg kell felelni a 6. mellékletben foglalt követelményeknek – olvasható a jogszabályban, a 6. melléklet pedig nem másról szól, mint a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjéről. Ennek a magasabb követelményrendszernek a hatóságok használatára szánt vagy tulajdonukban álló épületnél már 2018. december 31-e után meg kell felelni.

A “költség-optimalizált követelményszintnek” – amely a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjénél enyhébb, de a jelenleg általánosan elvártnál szigorúbb, 2017. december 31-e után kell megfelelni.

A szakember arról is beszélt: szívesen használnak távhőt energiaforrásként, lakóépületeknél viszont nem merik még bevezetni, mert a magyar vásárlóknál ez értékcsökkenést jelentene.

Mint mondta, nem kockáztathatják, hogy azt a bélyeget süssék rájuk, hogy ezek távfűtésű lakások, amit a nyitott ablakú panelokkal azonosítanak. Az, hogy a ház belső rendszerén, a hőközponton és a hálózat korszerű kialakításán múlik a rendszer hatásfoka és végső soron lakásaik fűtésköltsége, sajnos nem érdekli az embereket.

Az irodaházaknál problémát az jelenthet, hogy a nemzetközi minősítő cégek sok esetben nem fogadják el zöld energiaként, mivel ez is függ attól, hogy állítják elő az energiát, s a hálózati veszteségek miatt sem egyértelmű a rendszerek hatékonysága.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.