Construction manager and digial tablet
Gazdaság

Lecsökkenhetnek a lakásárak egy éven belül

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 11. 11. 17:24

A kormány mostanában nem először lengette be a lakásépítések áfacsökkentését, amely inkább bizonytalanságot okozott. Ingatlanfejlesztőket kérdeztünk, hogy szerintük mennyivel csökkennének a lakásárak az áfacsökkentés miatt, illetve, hogy ez mennyivel húzhatja magával a használt lakás piacot.

Legalábbis az új építésű lakásoknál, onnantól kezdve, amikor a kormány leviszi a lakásépítések áfáját 27 százalékról 5 százalékra – derült ki ingatlanfejlesztőkkel folytatott beszélgetéseinkből. Az új lakások árcsökkenése magával húzhatja a használt lakások árait is, ám ebből messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni. Tehát akik mostanában használt lakás vásárlásán gondolkodnak, nem biztos, hogy megalapozottan járnak el, ha a belengetett áfacsökkentés miatt elhalasztják vásárlásaikat.

Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, pár héten belül immár harmadszor lebegtette meg a kormány az új lakások áfájának csökkentését, bár sem annak mértékéről, sem a bevezetés idejéről nincs konkrét információ. Ez elsősorban az ingatlanfejlesztőket érinti, akik, bár eddig sem indítottak tömegesen új lakásprojekteket, a hírek hatására biztosan kivárnak, és nem kezdenek új lakás-projektekbe. Ezért ingatlanfejlesztőket kérdeztük, hogy miként látják a jelenlegi helyzetet. Természetesen ők nagyon örülnének az áfacsökkentésnek, mert így több lakást tudnának építeni. Szerintük ez:

  • fellendítené az építőipart
  • csökkenne a munkanélküliséget
  • de ami a legfontosabb, vidéken is megjelennének az olcsóbb kategóriájú új lakások.

Mekkora lehet az áfacsökkentés?

A kormány érdemben két áfakulcs közül választhat, mert az Európai Unióban 5 vagy 18 százalék lehet a szociális lakásépítések áfája. Ehhez persze definiálni kellene, hogy mit értünk szociális lakásépítés alatt

– mondta a 24.hu-nak Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. A Cordia abban a pillanatban el tudna indítani egy évi 1000-1200 lakásos projektet Budapesten, amikor a kormány 5 százalékra viszi le az áfát. Egyébként a magas áfa miatt „nem jön ki a matek”, nem éri meg a fejlesztőknek lakásokat építeni – tette hozzá.

Természetesen most is épülnek új lakások, ám azok a nagyobb vidéki városok, és Budapest jobb részeire koncentrálódnak, és főként a magasabb vásárlóerővel rendelkezőknek készülnek, így számuk is elenyésző. Földi szerint mindez azért van, mert ma bruttó 320-350 ezer forint/négyzetméter ár felett van az a határ, amelynél a beruházó már pluszban tud kijönni. Ez ma nagyjából egy 32-35 milliós 100 négyzetméteres vagy egy 16-17,5 milliós 50 négyzetméteres lakást jelent. Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója is alátámasztotta ezt, szerinte a fejlesztők reális hozama nagyjából 10 százalék, ez alatt nem vágnak bele nagyobb lakásprojektekbe. Kérdés, ha csökken az áfa, mennyivel bővül a választék, és ebből a szegényebbek érezni fognak-e bármit is.

A régióban már csökkentették

Több régiós szomszédunk már meglépte az áfacsökkentést, vegyes sikerrel. Romániában 5 százalékra vitték le a kulcsot a 85 ezer euró alatti lakások esetén. Ez azonban sok visszaélésre adott alkalmat, mert mindenki bele akart férni az értékhatárba, illetve nagyon sok kis lakás épült, ami torzította a piacot. Csehországban 15 százalék minden újlakás áfája, de ott stabil a piac. A legjobbnak a lengyel példa tűnik, ahol 150 négyzetméterig 5 százalék az áfa, a fennmaradó részre 22 százalék (ennyi az általános áfa mértéke). A Cordia szerint a lengyel megoldás lenne a legjobb, ők ezt javasolják a kormánynak. Az áfa kulcsok változtatása a lehető legegyszerűbb szabályozás, mert kevés bürokráciával jár, jól ellenőrizhető, a jótékony hatása pedig azonnali lenne több területen – mondta.

Mindkét fejlesztő biztos abban, hogy az új lakásokra óriási igény van, és lesz is Magyarországon. Földi szerint annál is inkább, mert az új lakások nem a használtakkal, hanem az újszerű lakásokkal versenyeznek. Tehát van egy réteg, nagyjából 15-20 százaléknyi, amely mindenképpen új lakást szeretne, mert nem akar bajlódni a felújítással, és ha nem kapja meg, akkor vásárol újszerű lakást, majd használtat. Új lakást azonban nem tud venni, mert ezek a lakások drágák. Az áfa csökkentés egyik hatása éppen az lenne, hogy bővülne a kínálat, a fejlesztők nagy volumenben építenének olcsóbb lakásokat is (mert nekik így már megérné a beruházás).

Nagyon leegyszerűsítve nagyjából arról van szó, hogy nem 2000 új lakás épülne drágán, a városok jobb környékein, mint idén, hanem mondjuk évi 5-8000 lakás valamivel olcsóbban, az egész országban.

A kormány az építőiparral indokol

A Cordia már 2010-től mondja, hogy áfát kéne csökkenteni, de a kormány egészen idén őszig elutasította a felvetést. Júliusban Orbán Gábor adóügyi államtitkár egy képviselői kérdésre válaszolva még azt mondta, hogy nem tartják hatékony eszköznek az áfacsökkentést, a kabinet nem is gondolkodik ilyesmiben.

Aztán a legutóbbi, rendkívül gyenge építőipari adatok után, a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte: megvizsgálják az új lakások áfájának csökkentését. Az áfacsökkentés lehetőségére Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője is utalt, ezt megelőzően pedig Varga Mihály miniszter is azt mondta, hogy a kormány mérlegelheti a 27 százalékos forgalmi adó mérséklését. Legutóbb mindezt olyan keretben tálalták, amely nem családpolitikai, hanem az építőipar élénkítésének szükségességével magyarázta. Tehát az áfát nem azért kell csökkenteni, hogy mérsékeljék a családok terheit, hogy az emberek könnyebben jussanak otthonhoz, hanem hogy élénkítsék az építőipart.

Nem tudni semmi biztosat

Arra a kérdésre, hogy mennyivel csökkenhetnek az új lakások árai az esetleges 5 százalékos áfa következtében, az ingatlanfejlesztők nagyon óvatosan fogalmaztak. Bár pontos számokat nem akartak, nem tudtak mondani, úgy vélték, az optimista számítások szerint rövidtávon akár 8-10 százalékkal is csökkenhetnek az új építésűek árai.

Akár egy éven belül megjelenhetnének olcsóbb új lakások is a piacon

– fogalmazott a 24.hu-nak Angel Gábor, aki szerint az igazi hatás az lenne, hogy újra visszajönne a piacra az alacsonyabb árfekvésű új lakás kategóriája, amely a válság óta eltűnt a piacról.

Idővel szükségszerűen megjelennének az olcsóbb árfekvésű új lakások is a fővárosi peremkerületekben és vidéken is, hiszen erre is óriási igény van, ezért a fejlesztőknek ez a kategória piaci rést fog jelenteni –

fogalmazott Földi Tibor.

Szintén optimista forgatókönyvek szerint, az új lakások piacra dobása miatt a használt lakások árai is csökkennének, legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján, bár a mértéket most sem lehet pontosan megbecsülni, mivel nincsenek is kormányzati modellek erre, sem arra, hogy hány új lakás épülne 5 vagy 18 százalékos áfa esetén. Ennek alapján felelősen csak azt lehet kijelenteni: minél kisebb lesz az áfacsökkentés mértéke, a vevők annál kevesebbet fognak érezni belőle.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.