Gazdaság

Olajvezetéket vétózott meg Barack Obama

Hosszú évek harca ért most véget, vagy legalábbis jutott nyugvópontra. Az olajlobbi és a szövetségesük, a republikánus erő nem fogja hagyni a környezetvédőket nyerni.

Hét éve harcolnak az amerikai és kanadai környezetvédők a Keystone XL nevű olajvezeték ellen, ami a kanadai ALberta tartományból szállított volna nyersolajat illinois-i és mexikói-öböli finomítókba, keresztül a kontinensen.

Sokan féltek a vezetéktől, ráadásul a kormány szerint az nem igazán nyomta volna le az amúgy sem túl magas üzemanyagárakat. Ezért most Barack Obama bejelentette a Reuters szerint, hogy az USA-nak nem is kell a vezeték. Sokan már most úgy látják, ez a lépés ütőkártya lehet az amerikaiaknak az év végi párizsi klímacsúcson.

A csőpártiak állították, az üzemanyagár csökkenése mellett több ezer új állást is adhatott volna a Keystone, holott a valóság az, hogy az USA már maga előállítja a kellő olajmennyiség 80 százalékát. A vezetéket támogató új kanadai kormányfő, Justin Trudeau csalódott volt, de azt mondta, a kanadai-amerikai kapcsolatokat nem befolyásolja a döntés.

Persze vannak olyan remények, hogy az amerikai választások után, 2017-től akár újraindulhatnak a tárgyalások egy új elnökkel (a republikánusok támogatják a projektet). A vezetéket építeni vágyó TransCanada részvényei estek a hírre, a cég ügyvezetője pedig azt mondta, a retorika győzött az ész felett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik