Belföld

Óvszerektől dugult el a Barátság kőolajvezeték

Cumik és óvszerek kerültek a Barátság kőolajvezetékbe, a gumiból készült termékek miatt meghibásodtak a mérőórák a vezeték magyarországi és szlovákiai elosztó csomóponti szakaszán - értesült a Vedomosztyi című orosz napilap.

A befolyásos üzleti-politikai újság a kőolajvezeték üzemeltetésével foglalkozó egyik cég munkatársától megtudta, hogy a mérőórák hirtelen nagyobb mennyiségű olaj áramlását jelezték, mint amennyinek át kellene haladnia a vezetéken.

A műszaki hiba felderítésekor kiderült, hogy gyerekcumik és gumióvszerek kerültek a csomóponti szakaszba. A különös szennyezést, amely előbb a szlovákiai, majd a magyar szakaszon is problémát okozott, október 7-én és 8-án fedezték fel.

A Vedomosztyinak Szollár Domokos, a Mol kommunikációs igazgatója megerősítette a műszaki hibát, de közölte, hogy nem kellett leállítani a szállítást. Részleteket nem árult el a szennyezésről.

A lap úgy tudja, hogy a probléma kiküszöböléséig a vezeték tartalék ágára irányították át a kőolajat.

Az orosz kőolajvezetékeket üzemeltető Transznyeftynél azonban megerősítették: tudnak arról, hogy a Barátság kőolajvezeték szerbiai és a magyar elosztó csomópontjában műszaki hibát okoztak a gumiból készült termékek. Igor Gyemin, a cég képviselője szerint a szennyezés valamelyik tranzit-országban: Fehéroroszországban vagy Ukrajnában kerülhetett a rendszerbe az adalékanyagok hozzáadása során.

Azt is elmondta, hogy Magyarországról és Szlovákiából jelezték a problémát a Transznyetfynek, és most ezek az országok nem akarnak kőolajat befogadni Ukrajnából.

Az 1964-ben üzembe helyezett Barátság kőolajvezeték a délkelet-oroszországi Szamara várostól szállítja a nyugat-szibériai és Kaszpi-tengeri kőolajat Európába. A fehérorosz Mazir városnál északi és déli ágra válik szét, valamint Ukrajnában is két irányba ágazik. Az egyik Magyarországra, a másik Szlovákiába halad tovább.

A Barátság kőolajvezeték naponta egymillió hordó kőolajat továbbít magyar, lengyel, német, cseh és szlovák finomítókba.

Ajánlott videó