Gazdaság

A kisboltok is becsukhatnak vasárnapra

kisbolt (kisbolt, bolt, kereskedelem, )
kisbolt (kisbolt, bolt, kereskedelem, )

Minden attól függ, vajon megéri-e a tulajdonosnak bent lenni és fizetni az alkalmazottnak a százszázalékos bérpótlékot.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) közös tervezete egyértelműen fogalmaz: a munkáltatónak dupla bért kell fizetnie a hét utolsó napján is dolgozó alkalmazottaknak. A javaslatot még nem fogadták el, és úgy tűnik, ezen a héten még nem is fogják, mert állítólag egyeztetnek még az érintettekkel. A Népszabadság azonban úgy tudja, az érdekképviseletek nem tudnak erről, vagyis nem keresték őket egyeztetés végett.

A lap szerint lehet, hogy arról van szó, a kormány most szembesült vele, hogy milyen komoly terhet jelent majd a dupla vasárnapi bérköltség a munkáltatóknak.

A plázák kinyithatnak vasárnap

Mint megírtuk, lehetnek újabb kivételek a vasárnapi zárva tartásnál (kikötők, főszezonban az egyes balatoni, velencei-tavi, Tisza-tavi települések kisboltjai, a családi tulajdonú kertészetek és a kisebb tüzépek).

Eredetileg a vasúti, repülőtéri, benzinkúti üzletek, valamint a tej- és kenyérboltokon és a gyógyszertárakon kívül a kisboltok (200 négyzetméter alatt) lehettek volna csak nyitva. Feltéve, hogy a kiszolgálásban részt vevők közé beáll (öt főnként minimum egy fő) legalább ötödrészben tulajdonos személy is.

De mindez csak úgy lehetséges, ha az alkalmazottak százszázalékos bérpótlékot kapnak. Kérdés, hogy ezt a költséget kitermeli-e majd a vasárnapi műszak? Ha nem, akkor lehet, hogy az egész multiellenesnek tartott terv a visszájára sül el. Hogy mire gondoltak ezzel? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik