Gazdaság

A plázák kinyithatnak vasárnap, de az üzleteik nem biztos

Pláza, bevásárlóközpont (bevásárlóközpont, pláza, )
Pláza, bevásárlóközpont (bevásárlóközpont, pláza, )

A boltláncok próbálhatnak kísérletezni, ám végül a vásárló fogja eldönteni, mi lesz a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kötélhúzás vége.

Orbán veje

Elkészült a vasárnapi zárva tartásról szóló kormányrendelet tervezete, amely mint már írtunk róla, új mentességeket is tartalmaz.

Ezek közül külön feltétel nélkül vasárnap reggel 6 és este 10 között csak a belföldi és nemzetközi személykikötőkben lévő üzletek lehetnek nyitva.

Az idegenforgalmi területek közül kiemeltek összesen hatvan települést (a zömük balatoni, és vannak még Tisza-taviak és Velencei-taviak is), ahol a 200 négyzetméter alatti napi fogyasztási cikkeket árusító helyek lehetnek nyitva vasárnap, nagyjából főszezonban (vagyis június 1-je és augusztus 30-a között). Feltéve, hogy a személyzet legalább minden ötödik tagja résztulajdonos (a törvény szerint minimum ötödrészben) az üzletben, vagy a tulajdonosok segítő családtagja. Ez utóbbi szempont is könnyítés, ahhoz képest, hogy csak tulajdonosok és az ő segítő családtagjaik állhattak volna a pult mögött, és ülhettek volna a pénztárban.

Az építőanyag-kereskedéseknél négyzetméterhatár nélkül kell ugyanennek a feltételnek kell megfelelni, és ugyanez vonatkozik a kertészetekre is, de ők csak március 15. és október 15. között élhetnek a lehetőséggel.

Ezen kívül este 10 és reggel 6 között nyitva tarthatnak azok a boltok, amelyek kisebbek 200 négyzetméternél, és a bolti teendőket végzők közül legalább minden ötödik személy résztulajdonos. Kivétel itt is van: a vasárnap éjszaka.

Be kell jelenteni

Viszont az új mentességekhez a tulajdonosoknak bejelentést kell tenniük a jegyzőhöz, méghozzá 15 nappal a tevékenység megkezdése előtt. Vagyis legkésőbb február 27-éig, ha rögtön március 15-étől élni akarnak a lehetőséggel. Úgy, hogy még nincs rendelet, csak egy tervezet.

A plázák nyitva lehetnek, de hogy az üzletek nyitva lesznek-e?

Pár napja a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit a Napi Gazdaságnak elmondta, a plázák jelentős többsége nyitva fog tartani vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi, ilyen pedig nagyon kevés van az országban.

Azt is hozzátette, hogy kihasználva a törvény adta lehetőségeket előreláthatóan az összes pláza különleges elbánást fog kérni a kormánytól, hogy az épületeiken belül működő boltok nyitva maradhassanak.

Mint Balatoni Judit elmondta, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy egy későbbi kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel – a fő szabálytól eltérő előírásokat is megfogalmazzanak. A különleges elbánást kérőknél mérlegelési szempont lehet többek között az idegenforgalmi sajátosság, a vásárlói szokások, a területi ellátottság és a foglalkoztatás.

Megkérdeztük az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárát, ő is így látja-e. Vámos György szerint a plázák kétségtelenül nyitva lehetnek. De hogy a bennük lévő üzletek is tárt ajtókkal várhatják-e vasárnap a vásárlókat az már szerinte erősen kérdéses. Ennek oka, hogy a törvényben ugyan benne voltak a mentességgel kapcsolatos előbb felsorolt lehetséges indokok, a kormányrendelet-tervezetben azonban egyelőre ennek nincs nyoma.

A vásárlók fogják eldönteni

Vámos Györgyöt kérdeztük arról is, hogy vajon a különböző praktikák, (pl. átállás franchise rendszerre, hosszított nyitva tartás hétfőtől szombatig) vajon mennyire válhatnak majd be március 15-e után.

A főtitkár szerint a szakma ma nagyon megosztott a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Személyes véleménye, hogy mindenképpen lesz hátránya a nyitva tartás tilalmának, és ez látszani fog a forgalmon, érezni fogják az alkalmazottak is. No meg a vásárlók. Akikről ma még nehéz megjósolni, hogyan fognak reagálni.

Vámos szerint kísérletezni lehet a vevők megtartásáért, vagy éppen azért, hogy egymás elől elszipkázzák őket az üzletek. De a vásárlón múlik majd minden. Ma még nem tudni, vonzó lesz-e a hosszított nyitva tartás, vagy mennyire ragaszkodnak majd a vasárnapi bevásárláshoz azok, akik eddig erre a napra ütemezték a programot – tette hozzá. Kell néhány hónap, amíg kialakulnak az új szokások, az üzleteknél és a vásárlóknál is.

Nagyobb hangsúlyt kellett volna helyezni az idegenforgalomra

Az OKSZ egyébként élt a lehetőséggel, és véleményezte a tervezetet. Hogy hogyan, arról Vámos nem árult el részleteket. Egyetlen dolgot mondott csak, hogy szerintük az idegenforgalomra nagyobb hangsúlyt kellett volna helyezni. Keveslik ugyanis azt a kijelölt 60 települést, ahol feltételekkel ugyan, de nyitva lehetnek az üzletek vasárnap is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik