Gazdaság

Netadó: kiderült, hogy már régóta tervezték

internetado(df038954-0d46-4461-8e93-b87067f8ca7e)(210x140).jpg (internetadó, internet, adó)
internetado(df038954-0d46-4461-8e93-b87067f8ca7e)(210x140).jpg (internetadó, internet, adó)

Nem hirtelen kipattant ötlet volt a internetes forgalom megadóztatása, mint ahogy hittük. Csak rögtön nem rukkoltak ki vele.

Bármennyire is ad hocnak tűnt a benyújtott jogszabálytervezet alapján az internetadó felvetése, a világháló megadóztatásának ötlete nem volt teljesen új. A Fidesz állítólag már 2012-ben elkezdte vizsgálni a bevezetés lehetőségét.

Szóval úgy tűnik, mégsem októberben találta ki Orbán Viktor, és mégiscsak volt olyan szakmai anyag, amiben már korábban is szerepelt az ötlet. 

Többször is nekifutottak

A Figyelő legalábbis úgy tudja, bő két éve egy tanácsadócéget is felkértek, hogy foglaljon állást a tervezett új adóról. Ám akkor – talán éppen az állásfoglalás hatására – elvetették az elképzelést.

Tavaly nyáron a költségvetés tervezésekor azonban ismét előkerült valamelyik felső polcról a netadós dosszié, és komolyan elkezdte foglalkoztatni a döntéshozókat.

A lap úgy értesült, hogy szeptember elején – tehát durván másfél hónappal a tüntetéshullámot kiváltó bejelentés előtt – már létezett az adatforgalom-alapú adózás ötlete. Sőt a szaktárca azt több szakértővel is megvitatta. Mivel azonban alapvetően negatív visszajelzéseket kaptak, szinte mindenki úgy gondolta, hogy ezúttal is lekerül a napirendről a világháló megadóztatása.

Feltehetőleg ez is volt az eredeti terv, de az utolsó pillanatban valamiért – minden bizonnyal, mert hirtelen elő kellett még teremteni néhány 10 milliárd forintot – úgy döntöttek a szaktárcánál, hogy a még félkésznek sem igazán nevezhető koncepciót mégis beledolgozzák a költségvetésbe. További részletek a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik