Belföld

Orbán saját ötlete az internetadó

A miniszterelnök személyesen találta ki az internetadó ötletét, a belőle fakadó bevételt a rendvédelmi dolgozók és a katonák béremelésére fordítaná.

Orbán Viktor 30 százalékos béremelést akar, ezt kellene fedeznie az internetadónak. A hvg.hu úgy tudja, hogy bár a rendvédelmiseknél 25-30 százalékos béremelés a cél, Orbán 30 százalékot szeretne. A lap szerint ez a lehetőségek szerint differenciálódhat az érintettek között, és időben is elhúzódhat több költségvetési évre. „De ami még valószínűbb, hogy az érintettek körét szűkítik a rendelkezésre álló forrásokhoz, hogy a lépés az esetükben látványos legyen” – írja a hvg.hu . Állítólag a Nemzetgazdasági Minisztériumban „vadul folyik a számolás”, hogy mi fér bele az internetadóból bejövő bevételből a rendvédelmisek bérrendezésére.

A rendvédelmisek fizetésemeléséről még 2013 júliusában döntött a kormány. Ám az első, 15 százalékos lépcső, aminek idénre kellett volna megvalósulnia, végül nem jött össze. A tervek szerint jövőre 10, 2016-ban pedig 5 százalékos növekedést szerettek volna. Orbán most valószínűleg ezt pótolná a hivatásos dolgozók körében.

A cikk emlékeztet arra, hogy az internetadó annyira új keletű, hogy előzőleg semmilyen szakmai anyagban nem szerepelt. Előzetesen a szaktárca és a Fidesz-frakció sem tudott róla.

Az internetadóról minden fontos tudnivalót megtalál ebben a cikkünkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik