Gazdaság

Ismét lehet pályázni ablakcserére, fűtéskorszerűsítésre

Szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.

A megnyíló pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz – olvasható a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében. Fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint, külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint és háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre. A fejlesztések célja a hazai energiahatékonyság növelése.

A legmagasabb pályázható összeg fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer, ablakok cseréje esetén 500 ezer, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz. A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínűsít. A pályázatok megjelenése után 30 napos felkészülési idő áll majd rendelkezésre az első beadásig.

A konferencián az is elhangzott, hogy finisében van a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és 2 héten belül megkezdődhet társadalmi egyeztetése. A Stratégia összesen 189 Petajoule energiamegtakarítást irányoz elő a 2014-2020-as programozási ciklusra, melyből 111 Petajoule-t energetikai fejlesztések adnak majd. Az új programozási ciklus újdonsága, hogy a hazai lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra.

Valószínűleg 10 milliárd forintos kerettel az idén elindul a Panel program utóda. Az új program lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki, és nem csak az ipari technológiával épült ingatlanok – azaz panelházak – számára. Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik