Gazdaság

Több pénz juthat a “félszocpolra”

Sikeresnek minősítette a Fészekrakó programot az eddigi tapasztalatok alapján Kolber István, a lakáspolitikáért is felelős tárca nélküli miniszter. A Fidesz szerint a program csak egy szűk, tehetős kör számára elérhető.

A Nemzeti Lakásügyi Tanácsadó Testület keddi ülésén elhangzott: a legtöbben a használt lakások vásárlóit megillető „félszocpol” után érdeklődtek, február óta mintegy ötezer ilyen szerződést kötöttek – írja a Világgazdaság. A miniszter szerint nem is lesz elég az előzetesen kalkulált keret, annak bővítéséről várhatóan a közeljövőben döntenek.

A panelprogrammal kapcsolatos módosításokat is a sikeres döntések közé sorolta Kolber István, megjegyezve, hogy az idén megemelt keret jóval nagyobb lehetőségeket ad a lakótelepeken élőknek. Ebben az évben kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre, mint az előző négy évben együttvéve. Sokat vár a kormányzat a száz lépés program keretében meghirdetett Panel plusz elnevezésű hitellehetőségtől, valamint a lakások egyedi fűtésszabályozását támogató intézkedésektől is.

A polgári kormány otthonteremtési támogatása szinte mindenki számára elérhető volt, addig Gyurcsány Ferenc Fészekrakó programja csak egy szűk, tehetős kör számára az – közölte Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a polgári kormány alatt az egy főre eső átlagos hitelnagyság 3,6 millió forint volt, ami azt mutatja, hogy a program sokaknak kínált lehetőséget. A képviselő kitért arra, hogy az Orbán-kormány idején új lakás építése esetén 400 ezer forintos áfa-visszatérítés járt, amit a Medgyessy-Gyurcsány kormány megszüntetett. Emellett havi húszezer forintos, egy évben 240 ezer forintos adókedvezményt is igénybe lehetett venni, és ezzel az átlagjövedelemmel rendelkezők túlnyomó többsége élni is tudott. Az adókedvezményt a Medgyessy-Gyurcsány kormány a felére csökkentette, és csak hárommillió 400 ezer forintos évi jövedelemig lehet igénybe venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik