Élet-Stílus

Olyan csodás korban élünk, hogy bombakereső kutyák helyett már a spenót is képes kiszagolni a robbanóanyagokat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 11. 02. 11:26

A tökéletes szimatú spenót a modern Dr. Frankenstein találkozása a nanotechnológiával.

A bombakeresés kemény munka, melyet egykor speciálisan kiképzett katonák és kutyák végeztek, de néhány évvel ezelőtt, Afrikában a kutyákat lassan felváltották az óriáspatkányok, (őket korábban egyébként bombákként is hasznosítani akarták – naná, hogy a Vörös Hadsereg!) most viszont még szürreálisabb változás van készülőben a területen, hiszen egy csapatnyi MIT-kutató Michael Strano vezetésével elkészítette a világ legelső biológiai bombakeresőjét, ami

végső soron egy egyszerű tő spenót.

A némiképp sci-fibe illő kunsztot egyedi szén nanocsövek levélzetbe ültetésével érték el, így azok képesek megállás nélkül figyelni a környezetet, és a taposóaknák, valamint más robbanóanyagok elmaradhatatlan részét képező nitrovegyületek jelenlétét kimutatni.

A leveleken szabad szemmel is kivehető változás nem történik, egy infravörös kamerával a spenóterdőt pásztázva azonban már alig egy méterről észrevehetőek a változások.

A Nature Materials című szaklapban közzétett kutatási eredmények leírásában szerepel, hogy az éles körülmények közt való tesztelés még hátra van, de a kutatók egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a máig taposóaknák ezreivel borított területeken jelenthet óriási segítséget – sőt, irgalmatlan mennyiségű spenótfőzelék készülhet a területek átvizsgálása és aknátlanítása után összeszedett tövekből!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.