Kultúra

Kémmacskák és harci delfinek: állatok a modern kor harcmezőin

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 09. 15. 07:46

Az állatok mindig fontos szerepet töltöttek be a hadviselés évezredes történetében – hiszen elég csak Hannibál elefántjaira gondolnunk –, de teljesen a XX. század során sem sikerült nélkülöznünk őket a harctereken. Cikkünkben néhány példát mutatunk be ezekre.

Az ős-kémműhold: galambok fényképezőgéppel

A német gyógyszerész, Julius Neubronner éveken át szállítatott gyógyszert saját postagalambjaival, mielőtt fanasztikus ötlete támadt volna: a madárra szíjazott fényképezőgéppel háború esetén tökéletesen meg lehetne figyelni az ellenség állásait. Az 1907-ben kidolgozott technika során saját készítésű fényképezőgépeket használt, köztük panoráma- és sztereofotók készítését lehetővé tévő darabokat is.

Az ötletet a porosz hadsereg örömmel üdvözölte, így az első világháború több csataterén, köztük Verdunnál és a Somme-i csatában is készültek ma már felbecsülhetetlen értékű felvételek. Sajnos mindez nem volt elég arra, hogy továbbra is igényt tartsanak a galambokra.

A következő két évtizedben a német és a svájci hadsereg is kutatott a témában, végül 1937-ben egy svájci órásmester, Christian Adrian Michel olyan, 16 mm-es filmet használó kamerával állt elő, mely időzítőt tartalmazott, így beállítható volt rajta, hogy a gép hány percenként (1-60) készítsen képet. A hetvenes években a CIA próbálkozott az ötlet továbbfejlesztésével, de a galambok életlen fotókat készítettek, és inkább egymást fotózták cigarettacsikkel a szájukban.

Fotók: Wikimedia Commons / Wikimedia Commons / Novacon

Az éles fülű kémmacskák

A CIA hatvanas években Operation Acoustic Kitty néven indított kísérlete olyan macskák kiképzését tűzte ki célul, melyekkel észrevétlenül hallgathatják le a célpontjaikat.

A macskák egyórás operáció során fülkagylóba helyezett mikrofont és nyakszirtre erősített rádiós jeltovábbítót kaptak, hosszú szőrük alatt pedig egy, a farkuk hegyéig tartó, természetesen hajlékony antennát helyeztek el.

A több, mint húszmillió dollárt felemésztő projektnek azonban több apró hátulütője is volt, mint például az öntudatos állatok nem voltak olyan együttmüködőek, mint például a kutyák, így a képzés komoly nehézségekbe ütközött.

A végső lökést a pénzt magába fekete lyukként szívó kísérlet leállítására az első felkészített kémmacska akciójának sikertelensége volt: két, padon ülő férfi beszélgetésének kihallgatása helyett a macska az útra tévedt, ahol azonnal elütötte egy taxi.

Fotó: Today I Found Out

A patkány, mint szovjet biológiai fegyver

A rágcsálót nem csak a brit, hanem a szovjet hadsereg is megpróbálta felhasználni az ellenség gyengítésére: a Sztálingrád felé haladó, Friedrich Wilhelm Ernst Paulus tábornok által vezetett 6. hadsereg felé tularémiával fertőzött patkányokat küldtek, melyek rengeteg német katonát gyengítettek meg – a főleg mezei nyulakat, madarakat és hüllőket érintő betegség tünetei egyébként a kimerültség, hidegrázás, fejfájás, láz, bőrfekély és fájdalmas nyirokcsomók, amelyek épp elegendőek voltak a harci kedv villámgyors csökkenéséhez.

A szovjetek arra viszont nem számítottak, hogy a németek egyszer  tényleg eljutnak Sztálingrád közelébe, így a fertőzés saját katonáik közt is elkezd majd terjedni.

Fotó: Jean-Jacques Boujot

Vízi szuperkatonák: a harci delfinek

Az amerikaiak a vietnami háború során, a hatvanas években kezdtek el kísérletezni a delfinek katonai célú használatával, az első és második Öböl-háborúban néhányuk harcolt is, feladatuk a bajba került búvárok megmentése és a vízalatti aknák felderítése volt. A program még mindig tart, jelenleg körülbelül hetvenöt delfin és oroszlánfóka él az amerikai hadsereg San Diego-ban található kutatólaboratóriumában.

A szovjetek természetesen ebben is követték az amerikaiakat, ők viszont a kilencvenes évek során lezárták a programot, majd átadták az ukránoknak.

Északkeleti szomszédaink 2000-ben továbbadták az egészet Iránnak, de három éve újra folyik a munka az akkor még Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten.

Fotók: U.S. Navy / U.S. Navy

A patkánybomba

A britek a második világháború derekán, 1941-ben megpróbáltak az ellenség szénszállítmánya közé robbanóanyagal töltött döglött patkányokat helyezni, amelyek begyulladva majd jól felrobbantják a Harmadik Birodalom kazánjait.

Sajnos az ötletet nem volt lehetőségük élesben tesztelni, hiszen a németek már a legelső szálítmányt lefülelték. A következő években a Harmadik Birodalom különböző katonai iskoláiban állították ki a bombákat.

Fotó: National Archives

Kutyák és tankok

A szovjet hadsereg a harmincas évektől kezdve kísérletezett betanított kutyákkal, a második világháború során pedig előszeretettel használták őket német tankok, bunkerek és más katonai célpontok megsemmisítésére.

A tanítási fázis egyszerű volt: az éhes kutyák csak akkor kaptak ételt, ha a tankok alá kúsztak. A harctéren persze mindezt egy tíz-tizenkét kilós, robbanóanyaggal teli táskával a hátukon kellett abszolválniuk, a méretes kioldószerkezet viszont aktiválódott, amint az a tank aljához ért.

A kutyák hatékonyságáról nem állnak rendelkezésre adatok, de a háború évei alatt (többek közt a kurszki csatában, Sztálingrádnál, a tengerparti Rosztovnál, valamint a legkisebb orosz olajmezőnél, Majkopnál) háromszáznál is több tankot sikerült harcképtelenné tenniük.

A háború végeztével a projekt nem állt le, sőt, a Szovjetunió felbomlása után az orosz hadsereg még egészen 1996-ig nem vetette el az ötletet.

Egy második világháborús tankok ellen használt robbanószerkezet rekonstrukciója
Fotók: warwriting / primeportal

A burgonyabogarak támadása

Az ötvenes évek elején több keletnémet lap is beszámolt olyan repülőgépekről, amelyek elhagyva a légteret rengeteg krumplibogarat hagytak maguk után, melyek módszeresen pusztították az NSZK burgonyaföldjeit. A kormány rövidesen plakátokon, újságcikkekben és röplapokon adta hírül “az amerikai invázió hatlábú képviselőinek” (Amikäferként, azaz amcsibogárként, vagy épp Yankee Beetle-ként, azaz jenkibogárként is emlegették) érkezését, a diákok tanítás után a bogarakat és lárváikat szedték a termőföldeken.

Természetesen az amerikaiaknak semmi köze nem volt a burgonyabogarak megjelenéséhez, hiszen az már a háború előtt is megszokott látvány volt, de a kormánynak kapóra jött az ellenségnek kikiáltott Egyesült Államok besározásának lehetősége.

Zentralbild Biscan 10.6.1952 Junge Pioniere helfen den Bauern. Die Jungen Pioniere der Pionierfreundschaft "Walter Ulbricht" in Vahldorf Kreis Haldensleben haben sich die Aufgabe gestellt, den Kartoffelkäfer, der unsere Ernteerträge bedroht, mit allen Mitteln zu bekämpfen. Die Jungen Pioniere helfen so mit, Verluste zu verhüten und eine hohe Ernte sicherzustellen. Allein der Junge Pionier Bodo Adamek hat schon rund 2000 Kartoffelkäfer abgeliefert. UBz: Zwei der erfolgreichsten Sammler:- Die Jungen Pioniere Bodo Adamek und Magdalena Arndt, beide Schüler der 6. Klasse. Bodo hat schon 2000 Käfer abgeliefert, allein 1364 an einem Tag, Magdalena schon 800 Stück. In dem Glas vorn rechts befinden sich rund 5000 Kartoffelkäfer.
Keletnémet úttörők az általuk gyűjtött bogarakkal – a balra álló fiú Bodo Adamek, aki az egy nap alatt legtöbb begyűjtött burgonyabogár rekordját (1364) tartja. A jobbra álló Magdalena egy kicsit irigy, mert neki csak nyolcszázat sikerült összeszedni.

Egy ellenséges ország mezőgazdaságának ily módon való gyengítése egyébként másoknak tényleg eszébe jutott: a franciák az első világháború után Amerikából szerettek volna rendelni egy jókora szállítmányt, amit később bevethetnek a németek ellen, de tartottak tőle, hogy a bogár a saját földjeiken is megjelenne, így inkább elvetették az ötletet. 1943-ban a németek terveztek egy hasonló akciót, de végül az sem valósult meg.

Fotók: Adoxoblog / Wikimedia Commons

A KFC-hadművelet

A KFC-hadműveletként ismertté vált 2003-as Kuwaiti Field Chicken valószínűleg a világ valaha volt legfurcsább katonai döntése volt, melynek keretein belül az amerikai hadsereg néhány Humvee-jének tetejére egy ketrecet erősítettek volna, benne egy szerves gázérzékelőként működő csirkével.

Members of the Ninewa Provincial Reconstruction Team (PRT) check on the progress  of agricultural projects in Mosul, Iraq, December 18, 2010. U.S. Soldiers with Bravo Battery, 5th Battalion, 82nd Field Artillery, 4th Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division provide security for the members of the Ninewa PRT. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Edward Reagan/Released)

A Kuvaitba küldött 43 állat közül negyvenegy egy héten belül elpusztult, így a rendszer tesztelésére sem volt lehetőség. Kár.

Fotók: DVIDSHUB
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.