Élet-Stílus

A babák gonoszak

Lehet, hogy kívülről ölelnivaló csöppségeknek tűnnek, de egy kutatás bebizonyította, hogy a kisbabák számára is a káröröm a legszebb.

Lehet, hogy félreismertük volna sarjainkat? A British Columbia Egyetem pszichológusai egy frissen megjelent tanulmányukban arra világítottak rá, hogy már a kilenc hónapos babák is rögtön megszeretik azokat, akik bántják az „ellenségeiket”.

Kiley Hamlin, a kutatás vezetője a CTV Newsnak elmondta, hogy 112 kilenc-tizennégy hónapos babát vizsgáltak. Először kétfajta ételt kínáltak nekik: graham-kekszet és zöldbabot. Miután a babák választottak, egy bábjátékot néztek meg, amelyben az egyik szereplő azt ételt választotta, mint a gyermek, a másik bábu pedig a másik felkínált rágcsálnivalót kérte. Az a báb, amely a gyermekhez hasonlóan választott, bántotta, segítette vagy figyelmen kívül hagyta azt a figurát, amely a másik ételt kérte. Az eredmények azt mutatják, hogy a kicsik sokkal jobban kedvelték azokat a figurákat, amelyek bántották a másikat; egyikük még egy kis puszival is jutalmazta a babát.

A kutatók arra jutottak, hogy ez a viselkedés a később kialakuló társadalmi előítéletek előfutára lehet. Evolúciós szempontból nyilvánvalóan előnyös lehetett, hogy elődeink gyanakvással szemlélték azokat, akik nem az ő csoportjukba tartoztak, mai társadalmunkban azonban azok, akik nem képesek tudatossá és irányítottá tenni ezeket a beidegződéseket, könnyen odáig juthatnak, hogy magukban felmentik vagy felmagasztalják azokat, akik a tőlük különbözőkben kárt tesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik