Élet-Stílus

Engedély nélkül kapcsolták le a babát a lélegeztetőről

A koraszülött kisbabát orvosi, és szülői beleegyezés nélkül, egy nővér kapcsolta le a lélegeztetőről.

„Fogalmunk sincs miért tette. Az azonban biztos, hogy a kisfiúnk miatta halt meg” – nyilatkozták a kis Rohan Rhodes megtört szülei a napokban kezdődő tárgyalás után a Daily Mail című brit lapnak. A kisfiú még 2012 augusztusában született 14 héttel a szülés kiírt időpontja előtt. Noha fejletlen volt, a swansea-i Singleton Hospital orvosi stábjának sikerült stabilizálni az állapotát.

Rohan több hetet töltött a kórház csecsemőintenzív-osztályán, ahol – miután sikeresen átvészelte a kritikus első időszakot – szépen fejlődött. Az orvosok folyamatosan vizsgálták, így derült ki, hogy a kicsi szívében nem záródik megfelelően a Botallo-vezeték. Ez a koraszülötteknél viszonylag gyakori jelenség, és mivel befolyásolja a szív és a tüdő működését, Rohan orvosai úgy döntöttek, hogy ha a baba megerősödik, műtéti úton bezárják a rést.


Egyelőre nem tudni miért tette a nővér, amit tett
Kép forrása: The Daily Mail

Öt héttel később, Rohant a műtét miatt szállították át a St. Michael’s Hospitalba. Ekkor történt a tragédia. Néhány nappal azután, hogy a kisfiú megérkezett a kórházba, az újszülöttintenzív-osztályon dolgozó nővér, akinek a szülők elmondása szerint nem volt jogköre önállóan, orvosi konzultáció nélkül dönteni a kicsi sorsáról, még a szívműtét előtt lekapcsolta Rohant a lélegeztetőgépről. „Fogalmunk sincs, miért tette, amit tett, de az biztos, hogy megölte a gyermekünket” – mondja könnyek között a 34 éves, állatorvos édesanya, Bronwyn Vincent.

Miután lekerült a gépekről, Rohan összeomlott. Oxigénhiányos állapotba került, kialakult nála az úgynevezett nekrotizáló enterokolitisz (NEC), a bélelhalással járó vastagbélgyulladás és leállt a szíve. Hiába élesztették újra az orvosok, a kisfiú másnap meghalt.

„Már olyan jól volt, csak a műtétre vártunk, erre ez történik. A mai napig nem tudtam feldolgozni” – mondta el Rohan édesanyja, majd hozzátette, azért keresik peres úton a felelőst, mert úgy tudják, a nővér még mindig a kórházban dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik