Élet-Stílus

„Kati”: az új barátnő?

A mefedron könnyen beszerezhető, viszonylag olcsó, de legfőképp azért menő a droghasználók körében, mert új.

A híradásokban már szembesülhettünk a tényekkel: a mefedron az új divat a droghasználók körében. Menő, hiszen új. Felkapott, hiszen viszonylag olcsó és könnyen beszerezhető. Nagy fejtörést okoz abból a szempontból, hogy sem a terjesztők, sem a használók, de még az orvosok sem tudják, hogy tulajdonképpen micsoda. Összetevője ismeretlen, vagyis nincs teszt, ami kimutatná. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy vészhelyzet esetén a mentősök is ülhetnek karba tett kézzel: amit nem ismerünk, arra természetszerűen kezelési módunk sincsen. A mefedronnal pedig ez az egyik legfőbb probléma: ismeretlen vizeken evezünk. Persze erről könnyen megfeledkezik az ember, ha a barátságosabb „kati” kifejezést használja rá, ettől azonban senki nincs nagyobb biztonságban.

Az alábbiakban pontról pontra végignézzük, hogy mi az, amit már tudunk. A legfrissebb kutatások eredményeire támaszkodva képet kaphatunk a használók általános jellemzőiről, a mefedron rövid távú hatásáról (ami egyénenként természetesen eltérő), ám, hogy hosszú távon ez milyen következményekkel jár, kérdéses.

Kik használják? A többi illegális szerhez hasonlóan itt is a fiatalok, a huszonéves korosztály a legveszélyeztetettebb. Ennek oka nem csupán a befolyásolhatóságukban és újdonságkeresésükben rejlik, hanem abban is, hogy a kábítószerfüggők rendszerint nem érik meg a középkorúvá válást.
Kikkel?
A drogfogyasztás, ha szabad így fogalmaznunk, társas esemény, így jellemzően mindenki barátokkal és/vagy a párjával használja a mefedront.
Honnan? Mint minden szer, ez is elsősorban a baráti körökön belül forog, illetve, akinek van dílere, az első út hozzá vezet. Ezen szűk kör a mefedron esetében tovább tágul a kíváncsi civilek felé is, akik az interneten megrendelve juthatnak hozzá.
Hogy néz ki? Általában por formájában kerül forgalomba, ritkább esetben tablettaként vagy cseppfolyós állagban. Ennek megfelelően a fogyasztás leggyakrabban injektálva vagy orron át felszippantva történik.
Hol? A drogfogyasztás eleinte mindig titokban zajlik, így tipikus fogyasztási színhelyeknek minősül a saját otthon vagy az ismerős lakása. Tekintve, hogy a szer nem kimutatható, sokan a szórakozóhelyeken is megkockáztatják a használatát. Vannak, akik egyáltalán nem ügyelnek a látszatra, esetükben egy park is lehet alkalmas helyszín.
Mivel? Ritkaság, aki önmagában csak mefedront használ, általában más illegális szerek is szerepelnek a listán (többnyire heroin és amfetamin).
Mit okoz? A mefedron hatása általában 30-40 percig tart, a használat fő okaként a megnyugvás érzését említik, ám a szer kiürülésével ez agresszív viselkedésbe csap át. Ezen túlmenően a tünetlista igencsak változatos képet mutat, a terjesztőknek természetesen érdekükben áll a pozitívumok hangsúlyozása, a mellékhatásokról kevesebb szó esik. Holott sokan panaszkodnak a várt jó érzés helyett erős fejfájásról, szédülésről, hányingerről, paranoiáig fokozódó félelemérzetről, hidegrázásról. A naiv kezdők gyakran elhiszik a szép szavakat, és például a szexuális együttlétek javulását várják a szertől, ám ez egyáltalán nem szerepel a mefedron elsődleges hatásai közt, helyette viszont erős elvonási tünetekkel és a túladagolás magas kockázatával kell számolni.
Túladagolás. A kevésbé ismert szerek esetében mindig nagyobb a túladagolás veszélye, az esetek nagy részében van szükség sürgősségi ellátásra.
Függőség. A tapasztalatok szerint gyorsabban kialakul, mint például a heroinnál, gyorsan a szakadék mélyébe húzza használóját.

A fentiekből kiderül, hogy még a sötétben tapogatózunk, így még könnyebb elcsábítani azokat, akik a való életükben kudarcot vallottak, és mindenféle illegális szer révén próbálják helyreállítani azt (természetesen sikertelenül). Ha kábítószerről van szó, érthető, ha sokan inkább elfordítják a fejüket, befogják a fülüket vagy csak legyintenek egyet. Ám ne feledjük, hogy a struccpolitika csak arra jó, hogy eltávolodjunk a világtól, amelyben mindannyian benne élünk.

Csott Nikoletta
filoterapeuta

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a szerzőről és a filoterápiáról (filoterapia.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik