Élet-Stílus

Kíváncsivá tesz a vírusirtó figyelmeztetése

admin
admin

2011. 04. 04. 16:12

A kíváncsiság és csalóka magabiztosság révén sokan nem is törődnek a vírusirtójuk figyelmeztetésével.

Több mint egymillió magyar internetező annak ellenére látogatja a vírussal fertőzött weboldalakat, hogy egyértelmű riasztást kap a vírusirtójától. Tíz felnőttből egy pedig ki is kapcsolja a biztonsági szoftvert, ha hozzá akar férni egy fájlhoz, amit a vírusirtó blokkolt.

Az ESET megbízásából az NRC végzett kutatás révén bebizonyított, hogy a magyar felhasználók jelentős része nem veszi komolyan a vírusirtó szoftverek jelzéseit, így önként és tudatosan fertőzi meg a számítógépét. „Egyetlen biztonsági szoftver sem védheti meg a felhasználókat, ha nem foglalkoznak annak riasztásaival” – hívja fel a figyelmet a veszélyre Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója.

Az kutatás eredményei szerint a magyar internetezők egynegyede a vírusirtó szoftverének riasztása ellenére is végignéz egy fertőzött weboldalt, ha annak tartalma érdekli. A férfiak 15 százalék a ezenkívül ki is kapcsolja vírusirtóját, hogy el tudjon indítani egy fájlt, amit a biztonsági szoftver fertőzöttnek jelzett, míg a nőknek 6 százaléka tesz így.
A felmérésünkből az is kiderült, hogy a legnagyobb veszélynek pont a tapasztaltabb internetezők vannak kitéve. Ők azok, akik tévesen azt gondolják, hogy könnyedén tudják kezelni a veszélyeket, és azt is megengedhetik maguknak, hogy fertőzött weboldalakat látogassanak, vagy kikapcsolják a vírusirtót annak érdekében, hogy meg tudjanak nyitni egy fertőzött fájlt – mondja Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a megfelelő számítógépes védelem alkalmazása mellett a felhasználóknak a felelősségteljes internet használatra is törekednie kellene.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.