Élet-Stílus

Ellustultak az amerikai grizzlyk

admin
admin

2010. 11. 09. 07:23

Az Egyesült Államok nyugati államaiban élő grizzlyk egyre hájasabbak és lustábbak a természetvédők szerint. A jelenség oka a populáció hirtelen megnövekedése, ami miatt egyes medvék kiszorultak az eredeti élőhelyükül szolgáló Sziklás-hegységből az ember közelébe, ahol terített asztal várta őket.

Jamie Jonkel, a Montanai Halas- és Vadaspark medveszakértője szerint a medvék falánksága és lustasága a művi környezetre vezethető vissza. A grizzlyk ugyanis kukoricát és zöldséget habzsolnak a szántókon, és egyre inkább elhíznak ezáltal.

A szürkemedvék száma az elmúlt években 603-ra duzzadt a Yellowstone Nemzeti Parkban, ami csaknem háromszorosa az 1970-es évek populációjának. Az állomány robbanásszerű növekedése versengést okozott a korlátozott természetes táplálékkínálatért, így bizonyos medvéknek odébb kellett állniuk, ha nem akarták, hogy felkopjon az álluk.

A vadon élő medvék azonban nem mindig tudnak problémamentesen az ember közelében élni, ennek következtében megnövekedett a medvetámadások száma.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.