Élet-Stílus

Oda az arany: vereség az olaszoktól

Az olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatott 10-8-ra kikapott az olaszoktól a zágrábi vízilabda-Európa-bajnokság elődöntőjében, így szombaton a bronzéremért mérkőzhet.

A rivális végig vezetett a találkozón, Kemény Dénes együttese csak futott az eredmény után, s két ötméterest is kihagyott. A magyarok szombaton 17:30 órától a szerbekkel csapnak majd össze a harmadik helyért, a döntőt a házigazda horvátokkal vívják az olaszok.

A papírforma, meg a pólós statisztika piros-fehér-zöld sikert vetített előre a zöld-fehér-pirosak elleni, immár 132. mérkőzésen. Az időben utolsó összecsapáson, idén, a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án, a margitszigeti Vodafone Kupán Kemény Dénes legénysége 9-8-ra diadalmaskodott, a legutóbbi Eb-találkozón, 2006-ban, Belgrádban, a csoportkörben 13-6 volt a végeredmény, s éppenséggel az első – Itáliában vívott – meccsen, Paviában, 1923-ban is (a históriai hűség kedvéért: 6-2-es) magyar győzelem született.

Zágrábban az előjelek azért is a magyar győzelem mellett szóltak, mert a taljánoknál kidőlt a csatasorból a csapatkapitány, a kéztörést szenvedett Maurizio Felugo, míg a túloldalon harcra késznek mutatkozott a teljes gárda, az elmúlt napokban betegeskedő Madaras Norberttel és Kis Gáborral egyetemben.

Ráadásul mindketten a kezdőhetesben kaptak helyet, s kevésen múlott, hogy Madaras balkezes lapos lövése a kapuban kössön ki. Egy védekezési hibát követő olasz ejtésnél viszont Szécsi Zoltán került matthelyzetbe (0-1), Biros Péter pedig egyenlítés helyett a kapusba lőtte a büntetőt. Nem is késett sokat a büntetés (0-2).

A második negyed aztán meghozta az első magyar találatot: Varga Dániel volt eredményes emberelőnyös helyzetből (1-2), de rövidesen – ugyancsak emberfór után – megint kettőre nőtt a talján előny (1-3). Csikorgott a magyar pólós gépezet, de a védekezés legalább kezdett összeállni, s a játékrész közepe táján – egy öt a négy elleni játéknál – Madaras remek befejezőembernek bizonyult, majd ugyanő, nem találván megfelelő helyzetben levő társat, maga vágta be az olasz kapuba a labdát (3-3). A nagyszünet előtt azonban maradt még ideje és létszámfölényes lehetősége is az ellenfélnek, hogy újra vezessen (3-4).

A harmadik nyolc perc bravúrral indult: betegeskedés ide vagy oda, Kis Gábor centerből “csavaros” megoldással óriási gólt lőtt (4-4), ám újfent hamar jött a válasz – egymás után kétszer is (4-6). Madaras balja persze megint a legjobbkor villant, csakhogy a fórokkal jobban bánó olaszok – gyorsan felavatva a Szécsi helyére beállt Nagy Viktort – visszaállították a korábbi különbséget (5-7). Hosnyánszky Norbert szerencsére megmutatta, hogy legalább akkora bombázó, mint bármelyik itáliai (6-7), csakhogy emberelőnyből a rivális is pontos volt (6-8). Majd Varga Dénes meg Birost másolva ötméteresénél a kapus kezét “választotta” a háló helyett.

Kétgólos hátrány ledolgozása lett így a feladat a meccs zárónegyedében, viszont ehhez be kellett volna lőni a helyzeteket, ám nem ezt tette a magyar csapat, az olasz viszont igen (6-9). Szivós Márton javított ugyan a mérlegen, hiszen kétszer is betalált, csakhogy közben egy olasz (át)ejtés is célt ért (8-10). Ahogy az ezúttal hatékonyabb talján póló is: nyert a dél-európai gárda, s az Eb-címért játszhat a horvátokkal, míg a Kemény-csapat a bronzért küzdhet meg a szerbekkel.

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
“Azt szerettem volna, ha harcosan, bátran és okosan játszunk, ebből a harcosság és a bátorság megvolt.”

Vízilabda Eb, Zágráb
Férfiak, elődöntők:
Olaszország-Magyarország 10-8 (2-0, 2-3, 4-3, 2-2)
Gól: Varga Dániel, Madaras (3), Kis, Hosnyánszky, Szívós (2), illetve Figlioli (3), Presciutti, Gallo (2), Gitto (2), Luongo, Giacoppo
Horvátország-Szerbia 10-9 (2-1, 4-4, 2-2, 2-2)

A szombati helyosztók
A 3. helyért:
17:30 ó: Szerbia-Magyarország
Döntő:
21:00: Horvátország-Olaszország

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik