Élet-Stílus

Egyre több a Lyme-kóros

A Kullancsszövetség elnöke szerint eljöhet az idő, amikor a kullancsok komoly gondokat okoznak majd.

Idén Magyarországon, főleg Vas és Nógrád megyében, 40%-kal több Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak mint tavaly ilyenkor. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a kullancsok az elkövetkezőkben egyre komolyabb egészségügyi problémát jelentsenek. Az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja szerint nem csak a július 19-25-ig terjedő héten mértek sokkal több Lyme-kóros esetet: már január óta tart a tendencia, eddig összesen 1019 esetet regisztráltak.

Kapiller Zoltán szerint az utóbbi évek enyhe telei kedveztek a kullancsok szaporodásának, ennek tetejébe megszűnt a szervezett kullancsirtás is, mert az ehhez használatos permetezőszert kivonták a forgalomból. A szakember elmondta azt is, hogy nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nőtt a kullancsok által fertőzött terület, legalább 15%-kal.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy míg a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, addig a Lyme-kór ellen nincs. A betegséget ráadásul 3 különféle baktérium okozza, így nincs két egyforma Lyme-kóros beteg se. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a Lyme-kór alattomos, hiszen évekkel a fertőzés után jelentkezik, ezzel együtt 85%-ban elég jól felismerhető tüneteket okoz és antibiotikummal jól meg lehet gyógyítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik