Élet-Stílus

Vérszívók a láthatáron – kullancsszezon!

A jó idő miatt egyre több időt töltünk a szabadban, épp ezért fel kell készülni a zöldben tanyázó apró, majdnem láthatatlan vámpírokra. Indul ugyanis a kullancsszezon is.

A rafinált élősködő több veszélyes betegségért felelős: kiválthatja a Lyme-kórt, illetve a vírus okozta agyvelő- és agyhártyagyulladást. Hazánkban mintegy 20 -féle kullancsfaj él, de nem mindegyik fertőz, azok közül viszont, amelyik fertőző, minden 10. csípése kiválthat betegségeket. Nem csak azok lehetnek veszélyben, akik sokat túráznak, a kullancsok ugyanis nagyvárosi környezetben is megtalálhatók.

Az emberekre már a kifejlett kullancsok vadásznak, akik olykor éveken keresztül kihúzzák táplálék nélkül. Azt, hogy zsákmány van a közelben, összetett érzékszervüknek köszönhetően érzik meg, már jó messziről: főleg fűszálakról, bokrokról támadnak és a tévhittel ellentétben nem a fákról ugrándoznak le. Az élősködő ellen legjobban derékig zárt ruházattal lehet védekezni – deréktől fölfelé ugyanis nem jellemző a csípés, a fedetlen testrészeket pedig érdemes bekenni, vagy befújni kullancsriasztóval.

Ajánlott linkek:

Veszélyes vámpírok – kezdődik a kullancsszezon (NLCafé)
Kullancstérkép

Ajánlott videó

Olvasói sztorik