Élet-Stílus

Egyre több a kullancs

Az enyhe telek és a talaj menti fagyok hiánya oda vezet, hogy rohamosan nő a kullancsok száma.

Idén a helyzetet tovább súlyosbítja az ár- és belvíz levonulása, a nagy mennyiségű víz által elárasztott területekről miután visszahúzódott a víz, hirtelen buja növényzet sarjadt, ami kifejezetten kedvez a kullancsokra. Erre figyelmeztet Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke. A szakértő azt is kiemelte, hogy a burjánzó zöld aljnövényzetű területeken megszaporodtak a mezei és erdei állatok, ezzel egyenesen arányosan a kullancsok száma is.

Kullancsok szempontjából a nyári szezonban nem csak a volt árterületek lehetnek veszélyesek, hanem az erdők, a mezők, a közparkok, sőt a kertek is. Ha valaki a szabadban tervez hosszabb időt tölteni, érdemes mihamarabb tájékozódnia orvosuknál a környék kullancs fertőzöttségéről. Emellett célszerű már előre gondoskodni a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásról.

Az oltott személyekkel nem árt tudatni azt is, hogy a védőoltás nem a kullancs ellen-, hanem egy az általa terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd.

Ajánlott linkek:

Tudjon meg mindent a kullancsokról – Kullancstérkép

Ajánlott videó

Olvasói sztorik