Élet-Stílus

Ne a számítógépes játék legyen a bébiszitter

A fiatalok gyorsan képernyőfüggővé válhatnak, ráadásul a szülők is hajlamosak segédeszközként használni a számítógépes játékokat.

Bár hivatalosan nem számít függőségnek, egyre aggasztóbb a fiatalok növekvő száma, akik a számítógépes játékok kedvéért lemondanak minden más tevékenységről és a családi programokról. Nem ritka az sem, hogy a gyerekek hat-nyolc órát töltenek a számítógép előtt naponta.

Az aggasztó jelek közé tartozik a csukló ínhüvelygyulladása és nyakfájdalom, depresszió, kedélyhullámzás, dühkitörések korlátozás esetén, a normális társas érintkezés és a barátokkal végzett tevékenységek kerülése, elszigetelődés, magány-keresés, romló iskolai teljesítmény és figyelemhiány a tanórákon.

A szülőknek ezért meg kell tanulniuk úgy kommunikálni a gyermekükkel, hogy a gyerek érezze: elismerik és odafigyelnek rá. Érdemes korlátozni a számítógépezéssel töltött időt, és nem szabad a számítógépet zárt vagy eldugott helyiségekben tartani, inkább a nyitott terekben ajánlatos. Oda kell figyelni arra is, mit nézegetnek a gyerekek az interneten, és időnként le lehet ülni velük játszani a számítógéphez. Emellett érdemes más családi programokba bevonni vagy sportolásra ösztönözni, ezzel fokozhatjuk a gyermek sikerélményét.

A szülőknek nem szabad bébiszitterként vagy hivatásos szórakoztatóként használni a számítógépet. Gyermekünk életének részesévé kell válnunk, ha el akarjuk kerülni a függőséggel járó súlyosabb problémákat: a teljes elszigetelődést és a szociális éretlenséget ebben a kritikus életszakaszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik