Élet-Stílus

Az elhízás egyre nagyobb probléma

Az egészséges életmód és a mozgás hiánya miatt nem állunk túl jól túlsúly-kérdésben. A nyugati országokban hasonlóan rossz a helyzet.

Egy most készült tanulmány szerint Németország lakossága egyre kövérebb lesz. Már minden második felnőttre igaz, hogy – a 2009-es adatok szerint – túlsúlyos. A tendencia kétségtelen, egy négy évvel ezelőtti felmérés adatai még azt mutatták, hogy 50%-nál kevesebb ez az arány. Érdekes, hogy az egyedülállókra kevésbé jellemző, hogy elhanyagolnák a súlyukat.

A nőtlen férfiak 56, míg az egyedülálló nők 69%-ának átlagos volt a testsúlya. Ezzel szemben a házasságban élők és az özvegyek között 10-ből 7 férfi már túlsúlyosnak számított. A férjezett nők között is több a túlsúlyos, minden negyedikre igaz volt. A kutatásban a túlsúlyt a testtömegindex alapján állapították meg, amit a testsúly és a magasság adatokból számoltak ki.

Az orvosok véleménye szerint az a túlsúly, ami az egészségre már veszélyes, 25-ös testtömegindex-nél kezdődik. Ez ha egy 1,80 méter magas emberre vonatkoztatjuk 81 kiló fölött igaz, 97 kiló fölött pedig már komoly túlsúlyról beszélnek.

Ajánlott linkek:

Egészséges táplálkozásról (Polc.hu)
Testtömegindex kiszámítás (HáziPatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik