Élet-Stílus

Gyomorbarát kávé

Tíz kávéfogyasztóból 2-nél gyomorirritációt vált ki a kávé. Kutatók most felfedezték azokat az összetevőket amik felelősek lehetnek a kellemetlen tünetekért.
Kapcsolódó cikkek

Az eszpresszó, a francia pörkölt kávé és más, sötétre pörkölt kávéfajták könnyebbek a gyomor számára, ezek ugyanis savcsökkentő összetevőket tartalmaznak. Becslések szerint a kávéfogyasztást 40 millió ember kerüli az USA-ban azért, mert gyomorfájdalmat kelt. Az orvosok szerint ez nem feltétlenül ok arra, hogy felhagyjanak a szenvedélyükkel, koffeinmentes kávéval, savkötők rendszeres szedésével elébe kerülhetnek a kellemetlen gyomortáji panaszoknak.

Ettől függetlenül néhány cég már most is forgalmaz kifejezetten gyomorbarát összetevőket tartalmazó kávét, ám az orvosok szerint ezekből hiányzik néhány olyan alkotóelem, mely orvosi szempontból hasznos lehet, illetve a minőségük – ízük, illatuk – is változékony. A kutatók különböző típusú kávék gyomorra gyakorolt hatását vizsgálták és felfigyeltek arra, hogy az egyik összetevő, az N-metilpiridium blokkolja a gyomor sósavtermelését, így kivédi a gyomorirritációt. Ez a hatóanyag a nyers kávéban nincs jelen, csak a pörkölt kávéban található meg nagy arányban.

Ajánlott linkek:

Új csodakávé, amitől nem fáj a gyomor (HáziPatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik