Élet-Stílus

Davis Kupa: páholyban az oroszok?

Az orosz válogatott másodszor, a vendég argentin együttes első alkalommal diadalmaskodhat a világszerte óriási érdeklődéssel kísért hagyományos csapatverseny, a tenisz Davis Kupa-döntőjében, amelyre a hétvégén kerül sor Moszkvában.

A program

Péntek
Davigyenko-Chela
Szafin-Nalbandian
Szombat
Turszunov/Jusznyij-Calleri/Nalbandian
Vasárnap
Davigyenko-Nalbandian
Szafin-Chela

A jelenlegi erőviszonyok a hazai pályán 1997 óta veretlen oroszoknak kedveznek: Nyikolaj Davigyenko pillanatnyilag a harmadik a világranglistán és – a világelső svájci Roger Federer kivételével – bárkit le tud győzni. Marat Szafin ugyan idén sokat volt sérült és csupán a 26. a rangsorban, ám ha megrázza magát – s erre mindig képes – szintén nehezen verhető. A házigazda együttes mellett szólhat az is, hogy a dél-amerikaiak elsősorban lassabb borításon, salakon remekelnek.

Szoros küzdelemre számít Szafin

“Szerintem nagy csatában 3-2-re nyerünk.” – nyilatkozta derűlátóan Szafin. “A hangulat remek, jó formában vagyunk és a borítás mindenképpen nekünk kedvez. Senki előtt nem titok, hogy az argentinok a lassabb, salakos felületen vitézkednek, az olimpiai csarnok pályája viszont nagyon gyors.”

Alberto Mancini argentin DK-kapitány viszont éppen az ellenkezőjét állította: “Szerintem sokkal lassabb, mint hittük volna. Többet kell majd edzenünk rajta, és ha a játékosok hozzászoknak, nem lehet gond. Van esélyünk a győzelemre, noha nem mi vagyunk a favoritok.”

A dél-amerikai gárda helyzetét nehezíti, hogy kisebb vita robbant ki David Nalbandian, az elsőszámú játékos és Mancini között. Nalbandian ugyanis – a kiszivárgott hírek szerint – azt szerette volna, ha Augustin Calleri játszaná a másik egyest, míg a kapitány Juan Ignacio Chelának szavazott bizalmat – jelenti az MTI.

Első győzelmükre készülnek Cheláék

A házigazdák negyedik alkalommal jutottak be a DK-döntőbe: 1994-ben a svédektől kaptak ki, majd egy esztendővel később az Egyesült Államok csapatával szemben maradtak alul, 2002-ben, Párizsban viszont diadalmaskodtak a franciák ellen. Az argentinok egyszer jutottak a fináléba: 1981-ben a John McEnroe fémjelezte amerikai gárdától kaptak ki Cincinnatiben. A két válogatott eddig háromszor találkozott DK-mérkőzésen, az oroszok vezetnek 2-1-re.

Oroszország: Marat Szafin (26.), Mihail Jusznyij (24.), Dimitri Turszunov (22.) és Nikolai Davigyenko (3.)
Argentína: David Nalbandian (8.), Jose Acasuso (27.), Agustin Calleri (29.) és Juan Ignacio Chela (33.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik