Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 8
A szövetség elnöke: Julio H. Grondona
Web: http://www.afa.org.ar/
A szövetség alapítása: 1893
FIFA-tagság: 1912 óta

Eddigi szereplések:
1930 döntő
1934 nyolcaddöntő
1958 csoportkör
1962 csoportkör
1966 negyeddöntő
1974 másodikcsoportkör
1978 világbajnok
1982 második csoportkör
1986 világbajnok
1990 második
1994 nyolcaddöntő
1998 negyeddöntő
2002 csoportkör

A csoportbeosztások kisorsolása után egyértelművé vált, hogy a C jelű kvartett a legerősebb, itt megjósolni sem lehet, mely csapatok mennek tovább. Talán a legjobb esélye annak az argentin válogatottnak van, amelyet az utóbbi tornákat megelőzően is a legjobbak közé vártak. Ehhez képest a legutóbbi vb-ket nyilván hamar el akarják felejteni az argentin rajongók, és inkább emlékeznek az 1986-os tornára, amikor Maradona vezérletével nyertek.

Idén is a végső győzelemre esélyes csapatok szűk köréhez tartoznak, de nagy kérdés, hogy sikerül-e az áttörés. A játékosállományban igazán nincsen kivetni való, talán a kapuskérdés az egyetlen, amelyre még nem talált megfelelő választ José Pekerman szövetségi kapitány. A csatársor Crespóval, a középpálya Messivel, Riquelmével vagy éppen Sorínnal nem nevezhető gyengének. Hátul pedig a rendkívülien rutinos Javier Zanetti és Roberto Ayala tesz rendet.

Húsz évvel Maradonáék sikere után idén az argentinok ismét egy offenzív középpályásra figyelnek. A Barcelonában játszó Lionel Messi ugyan a torna előtt lesérült, de az orvosok szerint Németországban már ismét teljes erőbedobással dolgozhat. Ronaldinho és Eto’o oldalán a Barcelonában többször is bebizonyította, hogy zseniális dolgokra képes a labdával.

A siker azonban elsősorban nem egy személyen, hanem a csapatmunkán múlik. Szakértők szerint ez volt az utóbbi évek válogatottjainál a legnagyobb hiba: nem sikerült az egyenként zseniális játékosokból egy csapatot faragni. Pekerman munkája azonban sok argentint bizakodóvá tett. A selejtezők nem okozták problémát, bár kilenc ponttal kevesebbet szereztek mint amikor a 2002-es tornára készültek.


Tavaly nyáron a Konföderációs Kupa döntőjébe jutottak, ősszel pedig egy szenzációs meccset játszottak az angolok ellen (2-3). A képesség tehát megvan arra, hogy felvegyék bármelyik csapattal a versenyt, és ha a gauchók ki is használják a lehetőségeiket, akkor a bőven belefér a végső győzelem is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik