Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter

Hétvégére negyedévszázados rockereket, fiatal együtteseket, világzenei fesztivált, és történelmi musicalt ajánlunk azoknak akik hajlandók elhagyni otthonukat, akik nem, azoknak az új Potter-könyvet, és a torpedó alakú tonnás gyilkost.


Lassan itt a farsang, mehetünk maszkabálba, de addig  élvezzük a hétvége nyújtotta kultúrális örömöket és hogy két napig megint kikapcsolódhatunk. Döngölős metáloktól a világzene-jazz zenekarokig, vagy a kortárs tánctól az Egri csillagok musicalig terjed a programspektrum. Azt ajánljuk, hogy mozduljon ki mindenki. Ha mégis valaki otthon maradna, nézze meg ajánlónk végét, érdemes! 


Menjek…


Február 10. péntek

…Moby Dick jubileumi koncertre a Pecsába
Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 1

A Moby Dick 1983-ból



Azt egészen még nem tudni, hogy hogyan jön ki a 25-ös varázsszám az együttesnél, mert a honlapjuk szerint 1979-ben kezdtek el együtt zenélni a soproni Lővérek egyik lakónegyedében élő második unokatestvérek Schmiedl Tamás és Mentes Norbert – ekkor még mindketten csak 14 és 11 évesek – a Beatles és a Rolling Stones hatására. Az első bulijuk 1980-ban volt, az első demófelvételüket pedig 1983-ban rögzítették. A számmisztikába belebukott rockerek azonban közel negyedszázada becsületesen nyomják az ipart, és 2005-ben már a tizenegyedik stúdiólemezüket vették fel, amely a Se Nap se Hold címen jelent meg, amit egy Moby Dick Tribute lemez, a BálnaVadÁszok követett , amelyen az aktív hazai rock és metal zene képviselői, zenekarai működtek közre 1-1 Moby Dick-dal feldolgozásával. Ez lesz tulajdonképpen a koncert anyaga, amit vendégekkel tarkított koncert-show keretében ünnepel meg a zenekar a budapesti Petőfi Csarnokban.

…Sziklarajztáncot nézni a Trafóba



Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 2




A TranzDanz hagyományaihoz híven a koreográfus ismét élőzenére komponálta művét. A Sziklarajzok című előadásban egymást egészíti ki a kortárs zene és a tánc. Az autentikus néptánc hagyományát, a magyar “parasztzenét”, a városi cigány-muzsikát ötvözik a tánc, a dzsessz és a XX. századi zene elemeivel. Így áll össze a sajátosan magyar, ám univerzális színpadi nyelvezet. A zenét Kovács Ferenc szerezte, a zenekar neves zenészekből áll: Oláh Kálmán hegedűn játszik, Novák Csaba bőgőzik, Tabányi Antal, a híres zenész család klasszikus képzettségű fiatal szólistája és Kovács Ferenc ugyancsak hegedül.

Február 11. szombat

…magyar reménységeket hallgatni a hajóra



Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 3




Szombat este a Kutya Vacsorája, Frenk és a Jambalaya koncertje révén az A38 fűtheti fel merülőforralóként a Dunát. A Kutya Vacsorája a Quimby hiperaktív ütőhangszeres dumagépének, Varga Líviusnak az oldalági projektje. A zenét a jazz, a sanzon és a blues határozza meg. Frenk a Hiperkarmából 2004 tavaszán alapította zenekarát. Itt a saját szerzeményekhez társuló egyedi szövegvilág és színházi előadásmód igazi újdonság lehet. A Jambalaya 2005 májusában alakult, nevét pedig New Orleans nemzeti ételéről kapta. Az egyedi dobkíséret és a rézfúvós hangszerek jellegzetes játéka azonban egyértelműen felismerhetővé teszi a hallgató számára. A kizárólag profi zenészekből álló Jambalaya zenekar hiteles előadásmódjával erre az autentikus hangzásra törekszik.

…megnézni az Egri csillagok történelmi musicalt

A Honvéd Együttes és Nemzeti Táncszínház közös produkciója, amellyel Zsuráfszki Zoltán koreográfus és Novák Ferenc rendező-koreográfus az egyik legismertebb magyar történelmi regényt, Gárdonyi Géza remekművét dolgozta fel. Hűség és árulás, győzelem és halál, a hős egri nők legendája. A Nagy könyv nyertesét látványosan, felnőtt és gyermek számára is érthetően adják elő népszerű előadóművészek és több mint száz táncos.

Február 12. vasárnap

…World-Jazz Fesztiválra az Almássy térre



Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 4




Az Almássyn ezúttal a Balázs Elemér Groupot, Szalóki Ágit, valamint David Yengibarjant és Kardos Dánielt hallhatjuk. Balázs Elemér Groupot Magyarország egyik legelismertebb jazzdobosa alakította, amelybe 6 olyan zenészt hívott meg, akik egyenként is elismertek. Zenéjükben etno alapú autentikus népdalok alkotnak érdekes mixet a saját kompozícióikkal. Eddig megjelent albumaikon már szerepeltek népzenei feldolgozások, de a legújabb lemezt teljes egészében a Kodály Zoltán által gyűjtött új stílusú népdalok köré építették, bevonva a munkába Szalóki Ágit és Palya Beát, a fiatal generáció két kitűnő énekesnőjét. A modern jazz tempóját és harmóniáját állítják a magyar népdalok szolgálatába – magukkal ragadva a közönséget különleges világukba. David Yengibarjant az Almássy Téri Szabadidőközpontban a szintén fiatal, ámde több formációban is játszó gitárossal, Kardos Dániellel hallhatják vasárnap. Amit játszanak, az megközelíthető a tangó és a jazz, az örmény és a zsidó népzene felől, személyességéhez és egyéni stílusához azonban kétség nem fér.


…kiállításra

Gil & Moti : Randik – Műcsarnok

Gil & Moti izraeli származású, Rotterdamban élő művészek, akik munkáikban gyakran foglalkoznak a köztér kisajátításával, a köztér emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásával. Legtöbb projektjükben szerepet kap a környék, vagy lakókörnyezet kapcsolati hálójának rehabilitációja, közintézmények kihasználatlan tereinek „feltöltése”, az utca átalakítása, stb. Munkáiknak fontos vonatkozása a magánélet és a köztér viszonyának elemző kritikája. Meleg házaspárként és zsidó identitásukra építve legtöbb munkájuk a másság, a társadalmi együttélés szabályairól folytatott kortárs viták része. A Műcsarnok projektgalériájában felállított Dating Gil & Moti installáció a művészek munkahelyeként funkcionál a kiállítás ideje alatt. Napi nyolc órában várják a randevúiroda látogatóit, az iroda működéséről készülő képeket pedig folyamatosan nyomon lehet követni az interneten.

…Moziba

Good Night, and Good Luck



Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 5




Georg Clooney hat Oscar-díjra jelölt filmje 1953-ban játszódik, amikor a televíziózás még gyerekcipőben jár, és amikor a neves tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow (David Strathairn), egy népszerű ismeretterjesztő hírműsort vezet a CBS csatornán. Emellett Fred Friendly (George Clooney) producerrel karöltve egy napi híreket közlő műsort is irányít. Egyik témájuk kapcsán társadalmi szintű folyamatok leleplezőivé és előmozdítóivá válnak: Milo Radulovichot, az amerikai légierő tartalékosát tárgyalás nélkül bűnösnek nyilvánítják és eltávolítják a szolgálatból. Minden ellene felhozott vádat titkosítottak. Murrow a CBS második embere, Sig Mickelson (Jeff Daniels) tiltakozása ellenére műsorában nyilvánosságra hozza az ügyet. A korszak nagyhatalmú alakja, a wisconsini Joseph McCarthy szenátor könyörtelen üldöző hadjáratba fogott azért, hogy megszabadítsa az országot a kommunistáktól. Murrow gyanítja, hogy a szenátornak köze van Radulovich elbocsátásához, és hogy a vele kapcsolatos eljárás titkosítása a bizonyítékok hiányát jelenti és egyben a polgári szabadságjogok sárba tiprását. Az adás után Murrow-t is kommunista szimpatizánsnak bélyegzik meg. A műsorvezető sejti, hogy az ellene felhozott hazugságok egyetlen célja, hogy csapatát megfélemlítsék…

…korcsolyázni


Budapesten ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>


Új összeállításunkban már a vidéki korcsolyalehetőségeket is összeszedtük. >>


…fürdőbe


A februári mínuszok ellen az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>


Maradjak…

…olvasni

Joanne K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg
Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 6



A közkedvelt könyvet sokan szidják, de meglepő módon szinte mindenki olvassa. A Félvér herceg az utolsó előtti regény. Az írónő már bejelentette, hogy januárban elkezdte írni és 2006-ban be is fejezi a hetedik, egyben utolsó Harry Potter könyvet. Előtte a most magyarul is megjelenő részben Potter hatodik évét követhetjük végig a varázslóiskolában. Közeledik Valdemort, a gonosz varázsló elleni végső küzdelem, s főhősünk igyekszik minél alaposabban megismerni ellenfelének múltját és ifjúságát, hogy megtalálhassa annak gyenge pontjait. A baljós jelek közben egyre szaporodnak, növekszik a rejtélyes események, katasztrófák száma, így a három jó barát is aggódva figyeli az eseményeket. Ráadásul Dumbledore is eltűnik időnként, hogy hol lehet, senki sem sejti. Eközben a felsősök közt szerelmek szövődnek, Roxfort házai közt pedig egyre élesedik a verseny. A feszültség egyre csak növekszik, a jó és rossz közti frontvonal immáron Roxfortban húzódik…

…tévézni

Február 9. péntek
TV2
21:10

A cápa
Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 7



Steven Spielberg korai sikerfilmjében az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben, míg barátai inkább a parton folytatják a bulizást. S nem látják, hogy a lányt egy titokzatos erő váratlanul a mélybe rántja. Másnap emberi testrészekre bukkannak a parton. Brody rendőrfőnök azonnal tudja, hogy a szerencsétlen áldozattal cápa végzett és nagyon rosszat sejt. Azt javasolja a polgármesternek, hogy hirdessék ki a szigeten a fokozott cápaveszélyt és vezessék be a fürdési tilalmat. Közeledik azonban a Függetlenség napja, és a polgármesternek esze ágában sincs egy – szerinte – vaklármával elriasztani az érkező turistákat. A cápa azonban új áldozatokat szed. A halászok pedig a fenevad nyomába erednek és a horgukra is akad egy kisebb cápa. A kedélyek megnyugszanak, a strandokat újra megnyitják – csak Brody és egy tengerbiológus nem nyugodt. Azt feltételezik, hogy egy sokkal nagyobb ellenféllel van dolguk: egy fehér cápával…


Február 10. szombat
Duna Televízió
22:55

Egy nő azonosítása
Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 8



Michelangelo Antonioni 1982-es filmjében Niccoló Farra, a negyvenes éveiben járó, feleségétől különváltan élő filmrendező a főszereplő, és a filmbéli filmjéhez keres női főszereplőt. A véletlen sodorja elé Mavit, a titokzatos, arisztokratikus lányt, aki miatt még a filmjéről is elfeledkezik. Egyre különösebb dolgok történnek vele, végül Mavi egy heves szóváltás után végleg eltűnik az életéből. Niccoló a lány keresése közben ismeri meg az egészen más természetű Idát, aki segít neki Mavi felkutatásában. A férfi szeretné elmélyíteni a kapcsolatát Idával. Velencébe utaznak, a lányt azonban megviseli Niccoló nyugtalansága, ezért elhagyja a férfit. Niccoló visszatér Rómába, hogy végre a filmjével foglalkozzon…

Február 11. vasárnap

Duna Televízió
20:30

Deus ex machina
Menjek vagy maradjak – Egri csillagok vagy Harry Potter 9



A francia-német-marokkói-palesztin mozi a nemzetközi filmfesztiválokon óriási sikert aratott és a palesztin-izraeli konfliktust humorral átszőve dolgozza fel. Az izraeli Názáretben játszódik, ahol egyre nő a feszültség, és nem csak a zsidók és a város lakosságának nagyobb részét kitevő arabok között. A palesztinok egymás közötti ellenségeskedése sem csitul. Egy idősebb férfi, aki belefáradt a szomszédok acsarkodásába, összeütközésbe kerül az egyik bajkeverővel, de az izgalomtól szívrohamot kap. Jeruzsálemben állomásozó fia, E. S. berohan a kórházba, de apja kilátásai nem túl kedvezőek. Az öregúr haldoklik, E. S. pedig egy Ramallahból való, gyönyörű palesztin nővel flörtöl… A tiltott szerelem története Chicagóban elvitte az Ezüst Hugót, az Európai Filmdíjak közül pedig a legjobb nem európai filmnek járó elismerést kapta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik