Élet-Stílus

Vidéki korcsolyakörkép

A télből még jócskán van hátra, akad hát idő bőven arra, hogy a téli sport szerelmesei kiélvezzék az évszak nyújtotta lehetőségeket. Az egyik legkedveltebb sport ilyenkor a korcsolyázás, a pályák szerte az országban várják a látogatókat. Az időszakosan üzemelő jégpályák nagy része már októbertől nyitva tart, és több új létesítmény nyílt az elmúlt év során.

 

Címek:

• Debreceni Jégcsarnok: 4031 Debrecen, Tócóvölgy, Derék u. 33.
• Debrecen fedetlen jégpálya: Oláh Gábor u. Sportcentrum
• Szeged: Szeged, Szabadkai u. 22.
• Győr: 9027, Kiskút liget (Nagy Sándor u. vége)
• Kaposvár: 7400 Kaposvár, Zaranyi út. 1. Sportkomplexum.
• Zalaegerszeg: 8900 Zalaegerszeg Stadion utca
• Kecskemét: Katona József Gimnázium, 6000 Kecskemét, Dózsa György út 3.
• Szombathely:9700 Szombathely Kende-resi u. 2.
• Nyíregyháza: Nyíregyháza,  Bujtosi Szabadidőközpont, Géza u. 8.-16.
• Székesfehérvár: 8000,Székesfehérvár Raktár u.1.
• Tatabánya: 2800 Tatabánya, Vágóhíd u. 12.
• Salgótarján: Salgó-tarján Sportcentrum, Kassai sor 84.

A FigyelőNet végigjárta országunk megyeszékhelyeinek a közönség számára is látogatható pályáit. Utánajártunk az áraknak, lehetőségeknek, a létesítmények nyitva tartásának, és még sok olyan információnak, ami hasznára lehet bárkinek, aki vállára kapva a korcsolyáját, elindul a jégpályák valamelyikébe.


Nyugat-Dunántúl


 A három nyugat-dunántúli megyeszékhely mindegyikében adódik lehetőség korcsolyázásra. Győrben a 2004 óta sátorral fedett jégpálya az egész korcsolyaszezonban nyitva tart. 600 forintos áron, turnusokban nyílik itt lehetőség a korcsolyázásra, hétköznap délutánonként, pénteken és hétvégén pedig délelőttönként is (bővebben lásd. táblázat ). Öltöző, ruhatár és büfé teszi kényelmesebbé az itt eltöltött időt. A közönség számára is látogatható turnusok előtt és után gyermek és felnőtt jégkorongosok, amatőr hokicsapatok, jégtáncosok és korcsolyázni tanuló ovisok szántják a jeget. Érdekesség, hogy az ovisok ingyenesen vehetnek részt a korcsolyaoktatáson.


Zalaegerszegen tavaly nyílt meg a jégcsarnok, ami a nyári két hónapos karbantartási időszakot kivéve egész évben várja a látogatókat. 50 forintért használható öltözőszekrények, valamint öltöző, sportbolt és büfé is találhatóak a pálya mellett. A közönségkorcsolyázásra szintén hétköznap délutánonként és hétvégén, két turnusban van lehetőség 600 forintos áron, vasárnap reggel 9 órától pedig gyermekjátszóház várja a legkisebbeket negyed 12-ig. Emellett a pálya jégkorong- és gyorskorcsolyaedzéseknek is otthont ad.


A régió harmadik megyeszékhelyének jégpályája Szombathelyen novembertől februárig tart nyitva. A fedetlen pálya már csaknem 20 éve üzemel, bérelhető, számtalan rendezvénynek, gálának adott már otthont. Hét közben kettő, hétvégén három turnusban van lehetőség korcsolyázásra 500 forintos áron, a turnusok időtartama alatt nyitva tart a ruhatár, az öltöző és a büfé is. A kísérők kedvezményes, 180 forintos belépővel juthatnak be.


Dél-Dunántúl


A régió megyeszékhelyei közül Pécsen és Kaposváron található jégpálya. A pécsi pálya fedetlen, csak télen tart nyitva, hétfő kivételével minden hétköznap kettő, hétvégén három turnusban. A közönségkorcsolya mellett jégkorong-, szinkron- és gyorskorcsolyaedzéseken lehet részt venni. A belépő 500 forint, csoportos kedvezmény esetén olcsóbb. A nyitva tartás idején korcsolyaélező és -kölcsönző valamint büfé áll a látogatók rendelkezésére.

Kaposváron a Deseda-tó mellett az idén nyílt jégcsarnokban van lehetőség a korcsolyázásra, amely az időjárási viszonyoktól függetlenül, a nyári 2 hónapos karbantartást kivéve télen-nyáron nyitva tart. A csarnok Magyarország egyik legmodernebb, a régió egyetlen fedett jégcsarnoka, könnyűszerkezetes, finn technológiával épült, jégfelülete standard hokipálya méretű. Mivel a csarnok jégfelülete lefedhető egy speciális borítással, ezért szinte bármikor alkalmas lehet egyéb sportesemények (kosárlabda, kézilabda, röplabda, teremfoci stb.) és rendezvények lebonyolítására.

Észak-Magyarország


Az Észak-Magyarországi régióban az idei korcsolyaszezonban egyedül a salgótarjáni jégpálya működik, mivel a miskolcit felújítják, Egerben pedig nincs ilyen létesítmény. Salgótarjánban március elejéig tart nyitva a fedetlen pálya. A létesítmény tavaly decemberben nyitotta meg kapuit azzal a fő céllal, hogy megszerettessék a jégkorongot a régió lakóival. Ennek érdekében számos versenyt szerveznek itt országos és régiós szinten, valamint jégkorongedzéseket is tartanak a pályán.  A jegyár hét közben 400 forint, hétvégén 600 forint, de lehetőség van bérlet vásárlására is. A közönségjég idején természetesen büfé, korcsolyakölcsönző és -élező áll a látogatók rendelkezésére.


Vidéki korcsolyakörkép 1


Észak-Alföld


A régió megyeszékhelyei közül Debrecenben és Nyíregyházán található korcsolyapálya, Debrecenben rögtön kettő is. Az egyik a Debreceni Jégcsarnok, mely 2004 májusában nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy teret adjon a térség jeges szakosztályainak, amatőr csapatainak, és lehetőséget biztosítson a korcsolyázást kedvelő vendégek sportolására. A finn technológiával épült létesítmény a jégpálya mellett négy öltözővel, zuhanyzókkal, korcsolyakölcsönzővel, büfével valamint sportbolttal is rendelkezik. A pálya az év 11 hónapjában működik, lelátója 500 ülőhelyes. Hétköznaponként délelőtt az önkormányzati intézmények testnevelésóra keretén belül veszik igénybe a csarnokot, a délutáni órákban pedig a város jeges szakosztályai tartanak edzéseket a különböző korosztályok számára. A pálya nyitva tartását és az árakat a lenti táblázat foglalja össze.

Debrecen második, fedetlen jégpályája novembertől márciusig tart nyitva. A létesítmény kedvező, hét közben 300, hét végén 400 forintos belépővel várja a látogatókat. Külön említést érdemelnek a fiatalabb korosztálynak szóló kedvezmények, a csoportos jegy, az iskolásoknak szóló kedvezményes korcsolyabérlési lehetőség, az ingyenes korcsolyaoktatás. Szériatartozékként megtalálható az élező, a kölcsönző és a büfé is, a közönségkorcsolyázás mellett pedig gyorskorcsolya és jégkorongedzéseken való részvételre is van lehetőség.

Nyíregyházán idén nyitott az új, fedett jégpálya, mely az egész téli szezonban üzemel. Létrehozásának fő célja a sportág megszerettetése a város lakóival, mivel a korcsolyázásnak itt még nincs hagyománya. Kevés embernek van korcsolyája, ezért sokan bérelnek, hét közben 400, hét végén 500 forintos áron. A pálya reggel 9-től este 9-ig kétórás turnusokban várja a látogatókat.


Dél-Alföld


Békéscsabán és Kecskeméten az időtől függően, sportpályák felöntésével teremtenek lehetőséget korcsolyázásra. Kecskeméten a Katona József Gimnázium udvarán, délután 4-8 óráig van lehetőség korcsolyázásra, ha az időjárás engedi, Békéscsabán az Egyes Számú Általános Iskola udvarát öntik fel , de itt csak az iskola tanulói és alkalmazottai sportolhatnak.
Az egész szezonban csak Szegeden van lehetőség a korcsolyázásra az 1985 óta nyitva tartó fedett jégpályán. Az ide látogatók igénybe vehetik a csoportos kedvezményt, a bérlet nyújtotta kedvezményeket, a diákok és nyugdíjasok pedig 500 forintos belépő helyett 450 forintért korcsolyázhatnak.

Közép-Dunántúl

A régió megyeszékhelyei közül egyedül Veszprémnek nincs korcsolyapályája, az itt lakók ugyanis legtöbbször a Balatonra járnak korcsolyázni, ha idejük és az időjárás engedi.
Székesfehérváron a jégpálya csaknem egész évben nyitva tart, szombaton és vasárnap látogatható 17-20 óráig. Hét közben is zajlik az élet, korcsolya-, jégkorong- és szinkronkorcsolya-edzéseken kívül a pálya curlingedzéseknek ad otthont. Az 1800 négyzetméteres jégfeületen kívül élező, kölcsönző és büfé is várja a látogatókat.

Tatabányán a téli szezonban működik a fedetlen jégpálya, hét közben egy turnusban délután, hétvégén négy turnusban nyújt lehetőséget a sportolni vágyóknak. (bővebben lásd. táblázat). A belépők tavaly óta változatlanok, csoportos belépő és bérlet is vásárolható. Természetesen itt is megtalálható ez élező a kölcsönző és a büfé is.



Vidéki korcsolyakörkép 2



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik