Élet-Stílus

Visszaesett az ózonkárosító anyagok kibocsátása

A magaslégköri ózonréteget lebontó anyagokról szóló uniós rendelet végrehajtásának köszönhetően Magyarországon részben megszűnt, részben jelentősen visszaszorult az ózonréteget károsító anyagok felhasználása.

Rakics Róbert, a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára elmondta: az ózonréteg védelme a környezetvédelem egyik legsikeresebb területe. A réteg elvékonyodása miatt kialakuló egészségügyi kockázat az 1970-es években az első olyan globális probléma volt, ami jelentős figyelmet kapott. Az ózonkárosító anyagok felhasználásának korlátozásáról 1987-ben Montreálban aláírt jegyzőkönyvet 188 ország mellet Magyarország is ratifikálta. A hazai felhasználásról 1992-ben született meg a tárca első rendelete. A 2003-as kormányrendelet pedig a jelenleg hatályos uniós rendelet alapján készült.

Az államtitkár ismertetése szerint Magyarországon az ózonkárosító anyagok felhasználása 1986-ra elérte a 7000 tonnát. Az ózonréteg elvékonyodását és így az UV-sugárzás növekedését okozó freont elsősorban szórópalackok, hűtőszekrények és hőszigetelő anyagok gyártásához használták. Ezek kiváltása az 1990-es évek elején kezdődött meg. A felhasználás 40 százaléka a magyar termékek versenyképtelensége miatt, másik 40 százaléka a helyettesítő anyagok bevezetése miatt szűnt meg, 20 százalék kiváltását pedig pályázati források segítették. A Világbank által folyósított 7 millió dolláros vissza nem térítendő támogatást 13 vállalat használta fel az átállás finanszírozására.

Így Magyarországon 2004-re a freont először helyettesítő, az ózont annál kisebb mértékben károsító úgynevezett HCFC felhasználása is 147 tonnára csökken az 1999-ben mért 1371 tonnáról – mutatott rá Rakics Róbert. A szintén káros, talajfertőtlenítésre használt metil-bromid használatát pedig az idén szüntették meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik