Belföld

Áderrel is szembemennek kéményügyben

A kormányoldal kitart a kötelező kéményellenőrzés eltörlése mellett. A Jobbik szerint ez gyilkossági kísérlet.

Nem változtatnának a kéményseprésről már elfogadott azon szabályon, amely megszüntetné a kémények kötelező ellenőrzését a családi házaknál. Az államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt, de a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége csak egy olyan módosítást fogadott el, amely a sarkalatossági záradékot hagyná el.

Áder János korábban azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprés a biztonsági szint radikális csökkenését, az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik – hívta fel a figyelmet Áder János.

Életveszélyes kémények: az állampolgárra tolnák a felelősséget
A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a kormány nem foglalkozik a szakma javaslataival.
Kiseprűznék a minisztert a kéményseprők
Szakszervezetük Pintér Sándort lemondásra szólítja fel, ha nem vonja vissza javaslatát.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt, mivel az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Most ezt vette ki a módosítással a testület. Az ellenzéki felszólalók, többek között Szilágyi György (Jobbik), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) és Demeter Márta (LMP) a testület ülésén kifogásolták, hogy a kormányoldal kitart a kötelező ellenőrzés megszüntetése mellett.

Szilágyi György úgy fogalmazott: a kormányoldal semmibe veszi Áder János államfő észrevételeit. Kijelentette: a kormányoldal “gyilkossági kísérletet hajt végre”, ha nem változtat az előterjesztés tartalmi részén. Később Selmeczi Gabriella (Fidesz) felszólalt ezen kijelentések ellen.

Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára kijelentette: egy plurális társadalomban több vélemény él egymás mellett, a döntéshozó pedig azok között mérlegelve és azokat sorrendbe téve csak egyet tud képviselni.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök koccint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársaival a Sándor-palota teraszán 2017. január 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik