Gazdaság

A kötelező kéményellenőrzés megszüntetése roppant veszélyes, több okból is

Üdvözlendő Áder Jánosnak az a döntése, hogy nem írja alá a múlt héten elfogadott törvényt, amely megszüntette volna a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését.

Áder visszadobta a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

Ezt kérte korábban a köztársasági elnöknek írt levelében a Levegő Munkacsoport is.

A civil szervezet álláspontja szerint a kötelező kéményellenőrzés megszüntetése a tüzelőberendezések és kémények általános magyarországi állapota miatt rendkívüli veszélyeket hordoz. Az ellenőrzés elmaradásával várhatóan még az eddigieknél is jóval magasabb lenne a szén-monoxid-mérgezés miatti életveszélyes helyzetek és halálesetek száma.A kötelező kéményellenőrzések megszüntetése emellett további haláleseteket okozna a növekvő légszennyezettségen keresztül, hiszen a rossz állapotban lévő tüzelőberendezések és kémények használata, továbbá a nem megfelelő, gyakran illegális tüzelőanyagok égetése a részecskeszennyezettség első számú oka. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a PM2,5 részecskekibocsátás több mint 80 százalékáért a háztartási tüzelés felelős. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb jelentése a levegő minőségéről pedig rámutat, hogy csak a részecskeszennyezés miatt évente legalább 10.000 ember hal meg idő előtt Magyarországon.

A kéményseprés jelentőségét az is mutatja, hogy a légszennyezés csökkentése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium együttműködést kezdeményezett a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal éppen a kémények és tüzelőberendezések ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az új törvényi előírás mindezen okok miatt sértené az Alaptörvényben rögzített jogot az egészséges környezethez való jogot, továbbá veszélyeztetné az uniós jogszabályokban és nemzetközi szerződésekben előírt légszennyezés-csökkentési kötelezettségeink teljesítését.

A kötelező ellenőrzés eltörlését a kéményseprők sem támogatták:

Elutasítják a kéményseprők a törvénymódosítást
Tűz- és életveszélyes helyzetet eredményezhet, ha gyorstalpalón végzett közmunkások látják el az egyik legfontosabb közszolgáltatást – közölte a szervezet.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök koccint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársaival a Sándor-palota teraszán 2017. január 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik